Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronLiesbeth Lems

Sportyak in nood, druk 1, 80 blz.
prijs gebonden f 2,15; geïllustreerd; jongensboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Hans en Peter wonen in Delft aan de Schie. In een stormnacht horen ze een verdacht geluid, terwijl hun hond Friso begint te blaffen. Na korte tijd menen ze een paar mensen te zien, wat hun verdacht voorkomt. Ze zeggen niets, maar als ze horen, dat hun sportyak is versjouwd en die van hun buren is verdwenen, beginnen ze met behulp van Friso te "speuren". Ze komen terecht bij een oude schuit aan de kade van Calv. In donker gaan ze er met hun sportyak op uit. Terwijl ze op de schuit zijn komen twee inbrekers hun buit, die ze daar verstopt hadden (f 20.000 aan juwelen) ophalen. Ze ontsnappen op het nippertje, waarschuwen de politie en de inbrekers worden gepakt.
Conclusie: Een soort detective-verhaal van "detectives in spé". Wel wat wonderlijk voor twee lagere-schooljongens! Wat ál te fantastisch! Wel vol spanning en vlot geschreven. Geen kerstboekje.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Sportyak in nood, druk 3, 80 blz.
prijs gebonden f 2,75; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Twee jongens horen gerucht in de nacht en zien inbrekers wegrennen. Inbraak bij juwelier. Met een bootje gingen ze er vandoor. De jongens gelukt het aanwijzingen te geven en zelf doen ze mee aan het speuren. Na een klopjacht worden de dieven gevonden.
Conclusie: Goed, spannend verhaal, maar zonder godsdienstige strekking.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1972

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Sportyak in nood, druk 4, 80 blz.
prijs gebonden f 3,10; leeftijd 9-11 jaar, jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Hans en Jan Peter vermoeden dat een gestolen sportyak gebruikt is door mannen, die in een juwelierszaak hebben ingebroken. Met behulp van hun hond Friso vinden ze het gestolene in een kolenboot. Bijna worden ze hierbij door de inbrekers verrast, die hun buit komen halen. Ze weten echter bijtijds de politie te waarschuwen, die de dieven inrekent. Van de juwelier krijgen de jongens als beloning, prachtige heren-duikershorloges.
Conclusie: Goed en vlot verteld met de nodige spanning. Niet altijd even waarschijnlijk. Geen christelijke inhoud. Wel liefde voor het dier. Goede en verzorgde stijl en woordkeus. Niet kritisch geschreven wat de intentie van de jongens betreft.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.