Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronC.Th. Jongejan-de Groot

Sally en zijn hondje, druk 1, 46 blz.
prijs 65 ct; gebonden; geïll.; jongensboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Sally, een Joods jongetje, heeft in de oorlog al z'n familie verloren. Eerst was hij bij een oude vrouw, omoe Lievekens, die hem christelijk opvoedde. Later bij een Joodse vellekoper en z'n vrouw, bij wie hij het niet best heeft. De avond voor Kerstmis wil hij met z'n hondje omoe weer opzoeken; die is echter in 't ziekenhuis. Op de terugweg valt hij onder een brug in slaap, wordt gevonden, is verkleumd en wordt naar 't ziekenhuis gebracht. Daar ontmoet hij omoe weer en komt voorgoed hij haar, met z'n zuster, die nog in leven blijkt te zijn. Strekking: Dit boekje vestigt de aandacht op het lot van Joodse kinderen, die in de oorlog wezen werden. Gebruik van kerstboom.
Conclusie: Een mooi boekje, vlot geschreven, hoewel wat sentimenteel. Jammer dat het geestelijk wat oppervlakkig is. Jammer van een zo keurig verteld verhaaltje. Vanwege dit laatste:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
C.Th. Jongejan-de Groot

Sally en zijn hondje, druk 1, 46 blz.
Sally en zijn hondje, door C.Th. Jongejan-de Groot, is een droevig verhaaltje over een jodenjongetje, dat inde oorlog zijn ouders verloren heeft. Het slot van het verhaal beschrijft ons een gelukkige Sally, die een heerlijk en blij Kerstfeest viert.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1951

Open IDIL-Gids.