Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J. Lens

Rhandensche jongens, druk 1, 192 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 10-14 jaar; omvang 192 bladz. met 95 ill. van Tj. Bottema; prijs f 1.40 ing., f2.40 geb.
Korte inhoud: Aan den rechteroever van den Rijn ligt het stadje Rhanden (Wageningen?), waar het school- en buitenleven van de "Rhandensche verkenners" zich afspeelt. De vooraaamsten van de club zijn: Cor Poorters, de nieuwe Haarlemsche jongen; Koos Venema, de natuurvriend; Theo Maalders, de gezellige, grappige dikkerd en de secure Jan Arps. Ze dwalen door bosch en hei, en stoeien en vechten naar hartelust. Onbekend met den gevaarlijken stroom in den Rijn, verdrinkt Cor bijna. Bij een onweer slaat de bliksem in een hooiberg, juist als ons 4-tal in de nabijheid is. Ze helpen flink den brand mee blusschen, en nemen het initiatief tot het collecteeren voor den door den brand benadeelde, waardoor zij hem, dank zij de offervaardigheid der Rhandenaars, f600 kunnen ter hand stellen. In de Zomervacantie gaan ze kampeeren. Maar door 't achteloos wegwerpen van een stuk brandend hout, ontstaat heidebrand. Dank zij hun doortastend optreden en de hulp van een paar boeren, wordt veel onheil voorkomen. Als de club, bij een bezoek van de Koningin aan Rhanden, ook in de rij der Vereenigingen is geschaard om H. M. hulde te bewijzen, viert ze haar hoogsten triomf. Maar 't boek vertelt ook van droeve dingen. Eerst wordt Cors moeder ziek, later zijn zusje Nel, die wegkwijnt en sterft. Nu komt uit dat Cor, de ruwe wildebras, toch een gevoelig hartje heeft. In die sombere dagen komt in Cors leven de groote verandering: "Hij had diepe indrukken ontvangen. Hij had gestaan vlak voor den ernst van het leven; vlak voor den ernst van den dood. In zijn hart was daar wat van achter gebleven, iets dat nog groeien moest; maar 't leven was er. Hij wilde tegen zijn zonde strijden. Hij wilde, nèt als Nel, zéker zijn, dat hij veilig was", (bladz. 182). Daarin wordt bij geholpen door zijn ouders en door zijn onderwijzer, Mijnheer Van Waalwijk, die zoo echt het jongenshart kent, met de jongens meeleeft in hun moeilijkheden en jongensstrijd, en ook met hen de natuur ingaat, liefhebber als hij is van al wat Gods schoone schepping biedt, en bij 't vertellen van al dat interessante in 't leven van planten en dieren een gretig toehoorder vindt in Koos Venema.
Beoordeeling: Dit Christelijk jongensboek boeit het kind en dwingt het tot luisteren, als het spreekt van echte vroomheid en echt menschelijke bewogenheid, 't Is een geestig boek, dat midden in 't jongensleven staat. De lectuur houdt rekening met de realiteit der zonde in het jongensleven en ze geeft duidelijk en klaar den weg der verlossing door Christus. Het boek heeft vormende waarde door zijn gezonde levensopvatting. Wat deze jongens beleven, kent de jonge lezer ook door ervaring. Taal en stijl zijn voorbeeldig. Alleen kon de correctie beter geweest zijn. Er zijn tal van leuke illustraties bij. Hartelijk aanbevolen. G. Dick.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930