Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Rick van de Pol, Anton Bongiovanni

Paddestoelensoep, druk 1, 96 blz.
gekartoneerd, geïllustreerd, geschikt voor jongens en meisjes van 10 jaar en ouder. Prijs f 8,95 (na 31-12-1994 f 12,95).
Inhoud: André en Philip zijn vrienden. Ze hebben zelf een hut, gebouwd in het bos. Philips ouders zijn gescheiden. Hij woont bij zijn moeder. Die moppert steeds op hem, drinkt veel wijn en brengt een nieuwe relatie mee naar huis. Philip vindt dat vreselijk. Zijn vader woont in een andere plaats en bekommert zich niet om hem. Als hij een week vrij van school is gaat hij naar de boshut. Daar voelt hij zich pas echt vrij. Hij denkt vaak aan zijn vriendinnetje Pamela. Hij maakt allerlei ongelukjes. Om zijn honger te stillen plukt hij paddestoelen. Die zijn echter giftig en hij wordt er ziek van. Met pijn en moeite weet hij de grote weg te bereiken. Een automobilist brengt hem naar een ziekenhuis. Zijn ouders bezoeken hem maar maken ruzie. Als Pamela komt wordt hij blij.
Beoordeling: Modern geschreven boekje over een triest gegeven: kind van gescheiden ouders voelt zich slachtoffer, weet zich geen raad met zijn ouders, is eenzaam en vlucht in ondoordachte daden. Het taalgebruik is ruw, de sfeer is onveilig voor een kind. De naam van God wordt een enkele maal genoemd: al ben je alleen, Hij is bij je. Het boekje heeft echter nauwelijks een godsdienstige strekking. Ook het slot is onbevredigend. De illustraties zijn pover.
Eindoordeel: Niet aanbevolen. M. C. Romein-Vroegindewey
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1994

Open Boekbeoordeling.