Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Max de Lange-Praamsma

Mientje van Plotske, druk 1, 78 blz.
prijs f 1,05; gecartonneerd; meisjesboek, leeftijd ± 10-14 jaar.
Inhoud: Mientje behoort tot een groot, arm gezin. Haar vader verdient de kost met kunstenmaken in kroegen. Hij is een spotter, evenals Grietje, Mientjes zusje, die altijd met vader meegaat om geld op te halen. Juffrouw Beets van de Evangelisatie trekt zich het lot van het verwaarloosde gezin aan. Mientje leert de Heere Jezus kennen en ook haar moeder gelooft in Hem. Als vader Mientje dwingen wil om mee naar de kroeg te gaan, springt moeder in de bres en Mientje mag naar het Kerstfeest.
Conclusie: De tegenstellingen rijk en arm, goed en slecht, zijn wel wat erg gekleurd. Het zegenrijke werk der Evangelisatie wordt in het licht gesteld. Het slot van het boekje bevredigt niet. Jammer, dat het religieuze element wat vlak is.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Max de Lange-Praamsma

Mientje van Plotske, druk 1, 78 blz.
Nogmaals moeten we naar Kerstmis verwijzen voor Mientje van Plotske, door Max de Lange-Praamsma. In een van de armoedigste wijken van de stad wordt een evangelisatie-clubhuis geopend. Daar komt ook Mientje. Hier gaat een nieuwe wereld voor haar open en met behulp van de juffrouw van de club komt er ook verlichting in de moeilijkheden thuis. Daardoor wordt het voor Mientje een Zalig Kerstfeest. Een mooi boekje voor protestantse lezeresjes.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.