Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



H. Henszen Veenland

Met het "Zeepaert" naar de Levant , druk 1, 61 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 11-13 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Klaas Rietdijk maakt met zijn vader, die kapitein is op een schoener, een pleizierreisje naar de Levant. In het eerste gedeelte van het verhaal vinden we verschillende bijzonderheden omtrent de reis en de havens in den tijd van de zeilvaart (± 1860). In de Middellandsche Zee wordt het schip overvallen door zeeroovers. De bemanning wordt opgesloten en het schip geplunderd. Gaten worden in het schip gehakt om het tot zinken te brengen. Als door een wonder ontkomen de opvarenden nog aan den dood. God wordt hiervoor gedankt. Nu ziet de onverschillige bootsman, dat het geloof van den kapitein meer is dan woorden alleen en dat diens z.g. geluk zegen is. Algemeene op- of aanmerkingen: Eerst later merkt men te doen te hebben met een verhaal, dat zich ± 1860 afspeelt. Dit komt door het gebrek aan sfeer, dat aan dit verhaal kleeft. Het lijkt mij toe al te gemakkelijk geschreven te zijn. Daarom moeten er allerlei onwaarschijnlijkheden bijgehaald worden om er een "verhaal" van te maken (b.v. de overval door de kapers). Ongerijmd is ook, dat over het verlies van schip, lading en geld in het geheel niet meer gesproken wordt. Niet bevredigend is dit boek ook wat het godsdienstige deel betreft. Al lichtvaardig wordt er gesproken over God als onze Vader (zie ook blz. 59 en 60), Wij kunnen het niet aanbevelen.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
H. Henszen Veenland

Met het "Zeepaert" naar de Levant , druk 2, 61 blz.
(Verhaal van een Vlaardinger Oud-Zeekapitein). G.K.C.O. (Cart. band) 10 t.d.t. Klaas, een Vlaardingsche jongen, maakt een reis aan boord van het schip, dat zijn vader als kapitein commandeert. Op boeiende wijze wordt de tocht beschreven. Klaas leert het leven op een schip kennen en iets van de havens, waar het aanlegt. Ook lezen we van een godsdienstoefening aan boord. Een der matrozen blijkt onverschillig voor den dienst des Heeren, ofschoon de vader van Klaas en een oom ernstig met hem spreken. Bij Griekenland wordt het schip door zeeroovers overvallen en geplunderd. De bemanning wordt opgesloten en het schip tot zinken gebracht. In den nood blijkt het geloovig vertrouwen van den kapitein en diens broer. Met heel veel moeite weet de vader van Klaas zich te bevrijden en ook de anderen uit hun gevangenschap te verlossen. Door een Engelsch schip worden ze opgepikt en als ze dankbaar naar huis terugkeeren, zegt ook de onverschillige matroos, dat hij nu gezien heeft welk een vrede en rust het geloof schenkt. De typographische uitvoering is zeer goed. De bandteekening is bijzonder geslaagd. Ook de inhoud voldoet ons. De kapitein is een geloovig Christen, die ook in zijn omgang met de bemanning als zoodanig uitkomt. Zijn Godsvertrouwen blijft, ook als de tegenslagen komen. De avontuurlijke inslag maakt het gegeven tot een onderwerp, dat voor onze jongens altijd aantrekkelijk blijft. We bevelen dit vertelsel van de zee voor onze knapen gaarne aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

H. Henszen Veenland

Met het "Zeepaert" naar de Levant , druk 3, 61 blz.
G.K.C.. 10 t.d.t. Klaas, een Vlaardingse jongen, maakt een reis aan boord van het schip, dat zijn vader als kapitein commandeert. Op boeiende wijze wordt de tocht beschreven. Klaas leert het leven op een schip kennen en iets van de havens, waar het aanlegt. Ook lezen we van een godsdienstoefening aan boord. Een der matrozen blijkt onverschillig voor de dienst van God, ofschoon de vader van Klaas en een oom ernstig met hem spreken. Bij Griekenland wordt het schip door zeerovers overvallen en geplunderd. De bemanning wordt opgesloten en het schip tot zinken gebracht. In de nood blijkt het gelovig vertrouwen van de kapitein en diens broer. Met heel veel moeite weet de vader van Klaas zich te bevrijden en ook de anderen uit hun gevangenschap te verlossen. Door een Engels schip worden ze opgepikt en als ze dankbaar naar huis terugkeren, zegt ook de onverschillige matroos, dat hij nu gezien heeft welk een vrede en rust het geloof schenkt. De typographische uitvoering is zeer goed. De bandtekening is bijzonder geslaagd. Ook de inhoud voldoet ons. De kapitein is in zijn omgang met de bemanning een gelovig Christen. Zijn Godsvertrouwen blijft, ook als de tegenslagen komen. De avontuurlijke inslag maakt het gegeven tot een onderwerp, dat voor onze jongens altijd aantrekkelijk blijft. We bevelen dit vertelsel van de zee voor onze knapen gaarne aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949