Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronMax de Lange-Praamsma

Marlieske op de Meihorst, druk 1, 85 blz.
prijs gecartonneerd f 1,25; meisjesboek.
Inhoud: Marlieske mag logeren bij tante Frouck, die directrice is van een rusthuis. Het opgewekte Marlieske wint direct het hart van de bewoners van het rusthuis. Ze maakt kennis met Doutzen, het dochtertje van de groenteboer. Samen gaan ze langs de huizen met marmotjes om zo geld te verdienen voor een meisje, dat in het sanatorium ligt. Ze komen ook in liet rusthuis en krijgen daar heel wat. Strekking: Lief zijn voor aardige mensen is niet moeilijk, maar aardig zijn voor mensen, die je afblaffen en lelijk tegen je doen, dat kan niemand uit zichzelf. Dat kan alleen de Heere Jezus ons leren.
Conclusie: Een vlot geschreven verhaal voor meisjes van 8-10 jaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
Max de Lange-Praamsma

Marlieske op de Meihorst, druk 1, 85 blz.
Marlieske op 'De Meihorst' door Max de Lange-Praamsma bevat een lief gezinsverhaaltje over een bijdehand meiske van acht jaar. Zij mag een weekend bij een vriendin van moeder doorbrengen. Deze vriendin is directrice van een tehuis voor ouden van dagen. Marlieske gaat met een vriendinnetje uit het dorp langs de huizen en zingt een liedje, om zo wat geld te verzamelen voor een ziek meisje. Het boek heeft uitstekende pedagogische kwaliteiten. Geschreven in protestantse sfeer, is het ook voor de katholieke jeugd goed te gebruiken.(geb. f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.

Max de Lange-Praamsma

Marlieske op de Meihorst, druk 2, 85 blz.
prijs geb. f 4,30; meisjesboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Marlieske logeert bij tante Frouck, directrice van een bejaardentehuis. Met het dochtertje van de groenteboer, Doutzen, gaat ze de deuren langs met marmotten om geld op te halen voor een ziek schoolmeisje. Dit wordt verkeerd uitgelegd, maar het komt goed. En alle bejaarden op één na gaan ook meedoen.
Conclusie: Een aardig boekje, vlot verteld. Geestelijke strekking niet zo bijster veel. Jammer, want geestelijk en opvoedkundig geeft dit boekje veel aanknopingspunten. Alleen niet uitgewerkt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.