Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Chr. de Bouter

Maarten Pietersz. van der Mey, of Alkmaar in 1573, druk 1, 107 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 12 t.d.t. De Schrijver heeft veel werk gemaakt van het raadplegen van de historische bronnen. Zoo is zijn boek een levendig vertelde episode uit de Vaderlandsche geschiedenis geworden, vol van het geloofsvertrouwen der geloofshelden. Een dóór en dóór Christelijk boek, dat niet nalaten zal diepen indruk te maken, vooral op onze oudere jongens. De illustraties zijn van zeer afwisselende qualiteit. We moeten met deze korte recensie volstaan, omdat dit boek ingezonden werd bij het ter perse gaan van deze Boekbeoordeeling. Met warmte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

Chr. de Bouter

Maarten Pietersz. van der Mey, of Alkmaar in 1573, druk 1, 107 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-14 jaar; Vaderlandsche geschiedenis.
Korte inhoud: Alkmaar wordt belegerd door de Spanjaarden, maar dapper verdedigd door Alkmaar's burgerij, bijgestaan door een geuzenleger. In de stad is groote ongerustheid. Maar toch houden ze moed, zich biddend op God verlatend. De aanvallen van de Spanjaarden zijn hevig, maar de Heere is met de belegerde stad. Toch schijnt het, alsof ze het niet houden kunnen. Een mogelijkheid is er nog: de dijken kunnen doorgestoken worden. Om dit te bewerkstelligen onderneemt van der Mey een zeer gevaarlijke tocht. Hij weet zelfs den Prins te bereiken. Maar dan komt er ook uitkomst. Op bevel van den Prins moeten alle dijken doorgestoken worden. De vijand is nu gedwongen af te trekken. Hoe dankbaar is dan Alkmaars bevolking. De Heere heeft hen verlost. Van Alkmaar begint de victorie. Algemeene op- of aanmerkingen: Een spannend verhaal uit de bange worsteling van onze vaderen om de vrijheid. Het is goed, dat de jeugd er van weet, wat het onze vaderen gekost heeft zich aan het Spaansche, dus Roomsche, juk te ontworstelen. De schrijver laat telkens uitkomen, dat deze strijd alleen in het geloof gestreden kon worden. De godsdienstige strekking is goed. De stijl is wel zoo nu en dan erg gezwollen. Nieuwe spelling. De illustraties niet onberispelijk.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
Chr. de Bouter

Maarten Pietersz. van der Mey, of Alkmaar in 1573, druk 2, 109 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 12 t.d.t. De Schrijver heeft veel werk gemaakt van het raadplegen van de historische bronnen. Zoo is zijn boek een levendig vertelde episode uit de Vaderlandsche geschiedenis geworden, vol van het geloofsvertrouwen der geloofshelden. Een dóór en dóór Christelijk boek, dat niet nalaten zal diepen indruk te maken, vooral op onze oudere jongens. De illustraties zijn van zeer afwisselende qualiteit. Met warmte aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940