Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Ari Dane, Hermanna, Aletta Hoog, J.L.F. de Liefde

Kindervreugd , druk 1, 116 blz.
Kindervreugd.
Vertellingen voor de jeugd van
ARY DANE, HERMANNA, ALETTA HOOG, J.L.F. DE LIEFDE en Dr. JOH.M. SERNEE.
Fraai geillustreerd, met plaatjes in kleurerdruk door JAN WIEGMAN.
1e Bundel. Royaal formaat.
In sierlijk bandje slechts . . f1,50

Inhoud: ARY DANE : Bert; HERMANNA Wat de grootste verrassing was ; Freeks Peet; Fritsje en zijn zakje lekkers ; J,L.F DE LIEFDE : Op visite bij tante Saar: 1. De prinses en haar paleis, II. Wat de prinses in 't verborgen leed, III. Het poppenhuis van tante Saar, IV. Een raadsel was het, V. In eere hersteld; ALETTA0 HOOG: Op de Halligen; Verhuizen; Sint Maarten ; Dr. JOH. M. SERNEE Drukke dagen.

'n Prachtuitgave op het gebied van kinderlektuur.Mooi papier, kranige, fiinke letter, mooie, ruime druk, een zacht getint oranjerandje om elke bladzij, en dan die prettige, sprekende prentjes! De vertellingen zijn van bevoegde hand, gezellig en boeiend. Ik ben zeker dat deze boeken met vreugde door de kinderen zullen worden ontvangen en gauw uitgelezen. Ze zijn toch zoo "leuk"! En er gaat een goede invloed van uit.
B. TEN KATE.
Omschrijving inhoud in boek
Ari Dane, Hermanna, Aletta Hoog, J.L.F. de Liefde

Kindervreugd , druk 1, 116 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijke verhaaltjes. 116 blz. Keurig gedrukt en in net bandje; fl.50. Mooie driekleurige plaatjes van Jan Wiegman. Leeftijd: 7 a 8 jaar.
Korte inhoud: 1. Bert. (Avonturen op een eersten schooldag). 2. Wat de grootste verrassing was. (Een ziek meisje krijgt een lammetje en ontvangt weesjes op visite). 3. Freeks peet (Freek wordt door een vriendinnetje meegenomen naar den ouden Freek op de hei, in de veronderstelling, dat dit zijn peet zou zijn. De arme man blijkt ziek te zijn en wordt dan later geholpen). 4. Fritsje en zijn zakje lekkers. (Frits wordt van zijn "gierigheid" genezen door het verbod, dat hij niets van zijn lekkers mag weggeven). 5. Op visite bij Tante Saar. (In Tantes afwezigheid doen de meisjes ondeugd. Het nichtje bekent schuld, hoewel ze er zoo goed als geen schuld aan heeft. Later bekennen ook de anderen). 6. Op de Hallingen. (Lief en veel leed op een eiland, dat telkens overstroomt). 7. Verhuizen. (Elk lid van een gezin offert wat om de huur voor een betere woning van de werkvrouw te betalen). 8. Sint Maarten. (De bekende legende geeft den kleinen Peter aanleiding, zijn halve jasje over een slapenden bedelaar uit te spreiden). 9. Drukke dagen. (Een nieuwe leerlinge wordt op school door Beb in alles voortgeholpen).
Beoordeeling: Het zijn aardige kinderverhaaltjes, 't Minst geslaagd vind ik No. 5 en No. 9. Deze bevatten opgeschroefde voorvalletjes, tot een vrij-vervelend geheel samengeregen. Als verjaringscadeau bedoeld en geschikt, maar ook voor een bibliotheek in de lagere klassen kan het boekje wel worden Aanbevolen. A. K.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930