Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jan van Batenburg

Zoo'n jongen toch!, druk 1, 32 blz.
In geheel ongebruikelijk formaat is dit boekje uitgegeven: het is in twee kolommen gedrukt. De illustraties, die prachtig zijn, beslaan de gansche breedte der pagina. De omslag is kunstdruk, met een bijzonder geslaagd gekleurd plaatje. Het geheel doet aangenaam aan, 't Is eens "wat anders". De inhoud valt aldus weer te geven: 't Is princessedag. Gert mag even op straat, maar moet op zusje passen en mag niet wegloopen. Gert is ondeugend, gaat met de muziek mee en vergeet zusje. Zusje verdwaalt. Gert zoekt overal, maar vindt haar niet. Juffrouw Lammers, z'n onderwijzeres, ziet hem, hoort het verhaal en zegt: "Ik dacht, dat moeder je vertrouwen kon". De juffrouw gaat het thuis vertellen. Ook vader zoekt vruchteloos. In grooten angst kan moeder 't in huis niet houden. De lotgevallen van Gré? Ze heeft een auto met kinderen gezien. Toon, de chauffeur, tilt er haar ook in. Zoo komt ze later bij Toons moeder, aan wie de kleine meid vertelt, waar ze woont. Toon brengt haar thuis en vertelt alles. Natuurlijk groote blijdschap thuis, maar Gert is nog bedroefd om z'n ongehoorzaamheid. Dit boekje is heel geschikt, om aan de jongere kinderen te worden voorgelezen. De strekking is wel goed, al hebben we liever de uitredding uit tijdelijke nooden niet als motief. Het is een Christelijk verhaal, dat heel goed geschreven is. We vinden het in alle opzichten een mooi boekje.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

Jan van Batenburg

Zoo'n jongen toch!, druk 1, 32 blz.
Gert zou op z'n zusje passen, maar wordt door muzikanten gelokt en laat z'n zusje in den steek. Greetje verdwaalt, als ze alleen naar huis wil gaan. Ze komt in een straat, waar feest is. Er staat 'n auto, waarmee kinderen 'n tochtje mogen maken. De chauffeur denkt, dat Greetje er ook bij hoort en tilt haar ook in de auto. Zoo rijden ze een poos voort, tot Greetje door haar huilen de opmerkzaamheid trekt. De goedige chauffeur brengt haar eerst naar z'n moeder en dan naar haar eigen huis. Wat 'n blijdschap voor groot en klein! 't Was voor Gert een les, dat hij 't vertrouwen, dat Moeder altijd in hem had gesteld, verloren had. Hij nam zich voor, dat vertrouwen weer te krijgen door zich beter van z'n plicht te kwijten in 't vervolg. Een aardig boekje voor jongens en meisjes, waarin ze met de kleine Greetje zullen meeleven en blij zijn, dat ze thuisgebracht werd. Voor 7 tot 9 jaar. Warm aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
Jan van Batenburg

Zoo'n jongen toch!, druk 1, 32 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 6-9 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Op Princessedag komt Gré, een meisje, dat van haar broertje is weggeloopen, op een auto, volgeladen met vroolijke kinderen, terecht. Haar broertje Gert is hevig ongerust en durft niet naar huis. Thuis zijn ook allen in ongerustheid. Gré komt gelukkig weer behouden thuis. Algemeene op- of aanmerkingen: Een echt aardig boekje, dat we graag in handen van onze Z.S. kinderen zouden zien. Het boekje heeft werkelijk opvoedende en religieuse waarde.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.