Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jeanne Marie

Kees Kroon, druk 1, 77 blz.
prijs f 1,05; gecartonneerd; jongensboek, leeftijd ± 12 jaar.
Inhoud: Door een spiek-affaire krijgt Kees Kroon een conflict met Dirk, die hem vals betichtte. Een vechtpartij met Dirk, die met de jongens Kees op een ongelukkig moment betrapt, als hij "als een echte keukenpiet" bezig is zijn zieke moeder te helpen, maakt de verhouding nog slechter, want Dirk blijft sarren: "Kees Keukenpietje is net een Grietje." Gelukkig gaat Dirk van school wegens overplaatsing van zijn vader naar een naburige stad. Maar wanneer Kees als adspirant-typograaf op een drukkerij in diezelfde stad geplaatst wordt, is zijn schrik wel zeer groot, want in de zetterij werkte als leerling... Dirk, de bewuste Dirk, die zijn plagerijen voortzet. Dirk wordt beschuldigd van diefstal. Kees komt tot de ontdekking dat Dirk onschuldig is en brengt dit, uiteraard na strijd, ter kennis van zijn superieuren. Verzoening met Dirk volgt en zijn vader neemt zich voor zijn leven te veranderen. Hij zal de Heere weer gaan zoeken en Hem dienen.
Conclusie: "Wreekt uzelven niet, maar overwin het kwade door het goede." Geschikt om een plaaggeest tot nadenken te stemmen en om een geplaagde te leren niet toe te geven aan zijn begrijpelijke lust tot wraak. Kracht is bij de Heere, die vooral ook als Hoorder der gebeden getekend wordt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Jeanne Marie

Kees Kroon, druk 1, 77 blz.
Kees Kroon uit het gelijknamige boek van Jeanne Marie is het enige kind van een arme weduwe, die vaak ziek is; het is een voorbeeldige jongen, zowel op school als thuis, waar hij zijn moeder dikwijls met het huishoudelijk werk moet helpen. Altijd is hij bang, dat zijn kameraden hem met dit "meisjeswerk" bezig zullen zien en als dit toch eens gebeurd is, ontstaat er een flinke vechtpartij. Zijn vrome moeder helpt hem altijd door dergelijke gebeurtenissen heen en zo bereikt Kees het einde van zijn schooljaren. Een wel wat "braaf" boek.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1952-53

Open IDIL-Gids.