Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronA. Korpershoek-van Wendel de Joode

Jagers in de wildernis, druk 1, 159 blz.
gekart., geïll., geschikt voor jongens en meisjes vanaf 12 jaar, prijs f 15.25. Takho is een jonge Cree-indiaan, lid van een kleine stam in Canada. Hij is de zoon van het opperhoofd en gaat al jong op jacht, met succes. Hij komt in contact met Grijsoog, zoals de reizende zendeling Peter Thompson genoemd wordt. Aanvankelijk moet het opperhoofd zelf niets van de zending weten. Als er hongersnood komt tijdens een koude winter, haalt Tahko hulp bij de stam van de Chippewyans, vijanden van de Creeindianen. Door de invloed van Grijsoog echter helpen dezen de noodlijdende stam. Tahko's vader wordt milder en geeft zijn zoon toestemming naar de zendingsschool te gaan. Het boek is vlot en spannend geschreven. De sfeertekening van een indiaans kamp is goed. De godsdienstige strekking positief. Een mooi boek. Hartelijk aanbevolen. M.C.R.-Vr. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1990

Open Boekbeoordeling.
A. Korpershoek-van Wendel de Joode

Jagers in de wildernis, druk 2, 159 blz.
geïllustreerd door Jaap Kramer, geschikt voor jongens en meisjes vanaf 12 jaar. Prijs f 15,90.
Inhoud: Dit verhaal gaat over de CreeIndianen, die in de wouden van Canada wonen. Tahko is een jonge Cree-Indiaan. Met de winter op handen trekt de stam naar zijn eigen jachtgebied. Een zendeling bezoekt van tijd tot tijd de stam. Hij kan daar wel uit de Bijbel vertellen, maar dat Christus aan een kruis gestorven is, kunnen de meesten niet geloven. Dan is Hij geen held in hun ogen. Donkere Wolk staat de zendeling zelfs naar het leven. De winter is zeer streng en er valt veel sneeuw. Als er geen wild meer gevangen wordt, komt er hongersnood. De honden worden één voor één geslacht. Tahko kan zijn hond niet missen en gaat met het dier stilletjes naar een andere stam, die niet bevriend is met de Cree-Indianen. Toch bieden ze hulp aan en die redt de stam van de hongerdood.
Beoordeling: Dit boek behoort niet tot het traditionele genre Indianenboeken met mensen, die getooid met veren en gewapend met pijl en boog elkaar naar het leven staan. Het geeft een boeiend relaas van het barre bestaan in de oerwouden van Canada. Een boek met christelijke strekking. De kinderen zullen het graag van a tot z lezen. De illustraties zijn goed.
Eindoordeel: Warm aanbevolen. Woerden J.D. van Leeuwen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1998

Open Boekbeoordeling.