Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Adri van Witzenburg

In veilige haven, druk 1, 70 blz.
Leeftijd 12 jaar. Dit aardige boekje geeft ons een kijkje in een visschersstadje. Het beschrijft ons het lief en het leed, het wachten, de zorgen der altijd in gevaar verkeerende bevolking. Het laat ons echter ook zien het vertrouwen op den Heere, de danktoon tot Hem, Die aller lot bestiert. Geef dit boekje in handen onzer twaalfjarige kinderen en ze genieten. In 't geheele boekje komt het uit, dat Gods naam niet enkel klank is, maar dat er een innige gemeenschap met de Bron van alle leven moet zijn. Met alle vrijmoedigheid bevelen we dit boekje aan. Stijl en taal is ook goed verzorgd. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1932

Open Boekbeoordeling.
Adri van Witzenburg

In veilige haven, druk 1, 70 blz.
G. K. 0. 10 z. p. Geïllustreerd door M.C.A. Meischke. 35 cent. Een eenvoudig jongensverhaal uit het leven van een visschersstadje. Jaap en Bram, echt-Hollandsche jongens, vol gezonden durf, zijn vrienden van blinden Bertus, den klokkeluider, dien ze in zijn blindheid spontaan helpen bij het middagluiden van de klok. Het stadje doorleeft de emoties van "een bal op !", van noodklokgelui, waarschuwend tegen dreigenden watersnood, en van het lange wachten op lang toevende schepen..... De jongens beleven dat alles méé en blinde Bertus vertelt hun van zijn levensgang, hoe God hem door nacht van smart bracht tot het licht. Dit zoo appetijtelijk boekske heeft een eigen frisschen stijl, die evenwel hier en daar niet vrij is van gewilde effecten. Zoo is er sprake van een toren, (die overigens heel het verhaal door op een prettige wijze in het middelpunt staat en die dan ook op den omslag voorkomt) die verwaand is en "nooit zijn harden kop heeft willen buigen". Van het zonnetje, "dat zit te schateren in den hemel. Dat zonnetje ook!" Ook is de beeldspraak herhaaldelijk onjuist: b.v, klokklanken dwalen niet over de velden. Het geheel is echter sprankelend van levendigheid en vol van een zeer aantrekkelijke sfeer. Nergens de preektoon, nergens overdrijving. Geheel natuurlijk groeit in de harten van de jongens het gebed tot God om kracht van omhoog. Hulpvaardigheid wordt aangeprezen; tot geloofsvertrouwen aangespoord. Er zijn bij de plaatjes eenige zeer geslaagde, dat geldt evenwel o.i. niet van dat op blz. 56. Dat is afschrikwekkend. De omslag is keurig. Wij zijn vol lof over dit visschersverhaal uit een kleine stad aan een groote rivier; het is een boekje met een beslist eigen cachet.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1932

Adri van Witzenburg

In veilige haven, druk 2, 70 blz.
G. K. 0. 10 z. p. f 0.35, gec. f 0,45. Een eenvoudig jongensverhaal uit het leven van een visschersstadje. Jaap en Bram, echt-Hollandsche jongens, vol gezonden durf, zijn vrienden van blinden Bertus, den klokkeluider, dien ze in zijn blindheid spontaan helpen bij het middagluiden van de klok. Het stadje doorleeft de emoties van "een bal op!", van noodklokgelui, waarschuwend tegen dreigenden watersnood, en van het lange wachten op lang toevende schepen.... De jongens beleven dat alles méé en blinde Bertus vertelt hun van zijn levensgang, hoe God hem door nacht van smart bracht tot het licht. Dit zoo appetijtelijk boekske heeft een eigen frisschen stijl, die evenwel hier en daar niet vrij is van gewilde effecten. Zoo is er sprake van een toren, (die overigens heel het verhaal door op een prettige wijze in het middelpunt staat en die dan ook op den omslag voorkomt) die verwaand is en "nooit zijn harden kop heeft willen buigen". Van het zonnetje, "dat zit te schateren in den hemel. Dat zonnetje ook!" Het geheel is echter sprankelend van levendigheid en vol van een zeer aantrekkelijke sfeer. Nergens de preektoon, nergens overdrijving. Geheel natuurlijk groeit in de harten van de jongens het gebed tot God om kracht van omhoog. Hulpvaardigheid wordt aangeprezen, tot geloofsvertrouwen aangespoord. Er zijn bij de plaatjes eenige zeer geslaagde, dat geldt evenwel o.i. niet van dat op blz. 56. Dat is afschrikwekkend. De omslag is keurig. Wij zijn vol lof over dit visschersverhaal uit een kleine stad aan een groote rivier; het is een boekje met een beslist eigen cachet. Wij bevelen het met genoegen aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

Adri van Witzenburg

In veilige haven, druk 2, 70 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 10-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jaap en Bram wonen in een stil stadje aan den Nieuwen Waterweg. Hun vaders varen, als zooveel anderen, op een haringlogger. Als een logger binnenkomt, hijscht de torenwachter een groote bal op den toren. Dan komen de menschen naar de haven, om het schip te zien binnenkomen. Jaap en Bram helpen vaak blinde Bertus, den klokkeluider, om aan het klokketouw te trekken. Dan komt op een nacht de wilde storm over het rustige stadje gieren. De noodklok klept, er dreigt gevaar, dat het stadje overstroomd zal worden. Het gevaar wordt afgewend. Maar dan is er angst om het lot van de vaders van Jaap en Bram, die tijdens den storm op zee waren. Blinde Bertus troost de jongens en hun moeders. Hij vertelt zijn droeve levensgeschiedenis, waarvan het slot is, dat de Heere goed is. Algemeene op- of aanmerkingen: Dit boekje is op zeer aantrekkelijke wijze geschreven. De schrijver verstaat de kunst om hetgeen hij vertelt te doen leven. Het boekje is van het soort, zooals wij het gaarne voor onze jongens wenschen. En onze jongens zullen het graag lezen.
Conclusie: warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
Adri van Witzenburg

In veilige haven, druk 3, 94 blz.
jongensboek; geschikt voor den leeftijd van ± 10-13 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Het verhaal speelt in een visschersstadje en handelt over twee jongens en den blinden klokkeluider Bertus, waar zij veel mee op hebben. Zij helpen hem wel bij een en ander. De vaders van de jongens, Bram en Jaap, varen op haringloggers. In een stormnacht komt er hoog water, hetgeen groot gevaar voor de stad beteekent. De angst wordt gelukkig afgewend voor de visschers, die nog op zee zijn. Als allen binnen zijn, blijven de vaders van Bram en Jaap nog weg. Zij komen ook behouden thuis. Dan wordt een dankstond gehouden in de kerk. Blinde Bertus vertelt intusschen aan de jongens, wat hij heeft moeten missen, maar hoe noodig dit voor hem was. Dit maakt op de jongens grooten indruk. Algemeene op- of aanmerkingen: Een heel goed boekje. Het heeft zelfs litteraire waarde, althans voor kinderlectuur. De jongens zijn geen kinderen met groote-menschengedachten, maar echte jongens van vleesch en van bloed. Wij bevelen dit leuke kinderboek hartelijk aan. Zie ook boekbeoordeeling 1934.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
Adri van Witzenburg

In veilige haven, druk 3, 94 blz.
G.K.C.O. (Cartonnen band). 11 z.p. 40 cent. Een eenvoudig jongensverhaal uit het leven van een visschersstadje. Jaap en Bram, echt-Hollandsche jongens, vol gezonden durf, zijn vrienden van blinden Bertus, den klokkenluider, dien ze in zijn blindheid spontaan helpen bij het middagluiden van de klok. Het stadje doorleeft de emoties van "een bal op !", van noodklokgelui, waarschuwend tegen dreigenden watersnood, en van het lange wachten op lang toevende schepen . . . De jongens beleven dat alles méé en blinde Bertus vertelt hun van zijn levensgang, hoe God hem door nacht van smart bracht tot het licht. Dit zoo appetijtelijk boekske heeft een eigen frisschen stijl, die evenwel hier en daar niet vrij is van gewilde effecten. Zoo is er sprake van een toren, (die overigens heel het verhaal door op een prettige wijze in het middelpunt staat en die dan ook op den omslag voorkomt) die verwaand is en "nooit zijn harden kop heeft willen buigen". Het geheel is echter sprankelend van levendigheid en vol van een zeer aantrekkelijke sfeer. Nergens de preektoon, nergens overdrijving. Geheel natuurlijk groeit in de harten van de jongens het gebed tot God om kracht van omhoog. Hulpvaardigheid wordt aangeprezen, tot geloofsvertrouwen aangespoord. De omslag is keurig. Wij zijn vol lof over dit visschersverhaal uit een kleine stad aan een groote rivier; het is een boekje met een beslist eigen cachet. Wij bevelen het met genoegen aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

Adri van Witzenburg

In veilige haven, druk 4, 93 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-15 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Het verhaal speelt in een visschersstadje en handelt over twee jongens en den blinden klokkeluider Bertus, waar ze veel mee op hebben. Zij helpen hem wel bij een en ander. De vaders van de jongens, Bram en Jaap, varen op haringloggers. In een stormnacht komt er hoog water, hetgeen groot gevaar voor de stad beteekent. De angst wordt gelukkig afgewend voor de visschers, die nog op zee zijn. Als allen binnen zijn, blijven de vaders van Bram en Jaap nog weg. Zij komen ook behouden thuis. Dan wordt een dankstond gehouden in de kerk. Blinde Bertus vertelt intusschen aan de jongens, wat hij heeft moeten missen, maar hoe noodig dit voor hem was. Dit maakt op de jongens grooten indruk. Algemeene op- of aanmerkingen: Een heel goed boekje. Het heeft zelfs litteraire waarde, althans voor kinderlectuur. De jongens zijn geen kinderen met groote-menschengedachten, maar echte jongens van vleesch en bloed. Wij bevelen dit leuke kinderboek hartelijk aan. Zie ook boekbeoordeeling 1934.
Conclusie: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.