Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. van Atten

In de prairie, druk 1, 109 blz.
G. K. C. 0. 5 t. d. t. 60 cent. Een Christelijk Wild-West-verhaal, waarin comboys optreden, die wilde paarden met lasso's vangen, is zeker geschikt om de jongens te boeien, als het goed is verteld en behoorlijk geïllustreerd. Het doet ons genoegen, al dit goeds van deze prairie-vertelling te kunnen zeggen. Zij behelst de lotgevallen van Willem Zijlman, jongeling met een verleden, op de ranch van Tummers. Het hoogtepunt van de avonturen vormt de prairie-brand, waarin Zijlman en Henk Tummers ongetwijfeld zouden zijn omgekomen, als God hen niet ongedacht had gered door een plotselingen stroomenden regen. Het Christelijk element in deze geschiedenis der onbegrensde verten, doet zeer weldadig aan. De plaats, die Psalm 25 inneemt: "Denk aan 't Vaderlijk meedoogen, Heer, waarop ik biddend pleit" is inderdaad ontroerend. Hier komen zonde en genade, schuld en vergiffenis op gezonde wijze naar Schriftuurlijke opvatting tot haar recht. Wij kunnen de juistheid van de sfeer niet beoordeelen, doch we vertrouwen, dat de auteur behoorlijk gegevens zal hebben verzameld. Of berusten zijn mededeelingen op persoonlijke waarneming? Penning heeft zijn voortreffelijkste Zuid-Afrika-boeken geschreven lang vóordat hij er zelf is geweest. We bevelen dit mooie boekje met veel waardeering aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

A. van Atten

In de prairie, druk 1, 109 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Willem Zijlman, met een verzondigd leven achter den rug, verlaat New York en komt na een lange reis, door tusschenkomst van Ds. Brown, op de farm van Tummers. Een gezin, waar de godsvrucht werd gevonden. Willem komt als kind in huis en is spoedig ingewerkt in het bedrijf. Dat het leven van de prairiebewoners niet zonder gevaar is, blijkt uit de gevaarvolle taak, welke Willem en Henk uit te voeren hadden, n.l. eenige honderen stuks vee naar de stad te brengen. Op deze reis werd Henk bijna gedood door een stier. Het cordaat optreden van Willem verhinderde zulks. Op den terugweg overkwam hun een tweede gevaar, n.l. een prairiebrand omringde hen, de dood was te wachten. God gaf uitkomst op het gebed van Willem en Henk. Een zware regenval bluschte den brand. Een blijde thuiskomst volgde. Het was juist Zondagmorgen. Het oude preekenboek bleef gesloten, toch werd er een preek gehouden, regelrecht uit het hart van Tummer, waarmee allen instemden. Het was een roerende Zondag, waar gesproken werd over zonde en schuld, maar ook over vergeving in Christus Jezus den Heere. De avond werd besloten met het welbekende Psalmvers: "Looft Hem, Die u, al wat gij hebt misdreven", enz. Algemeene op- of aanmerkingen: Een prachtboek. Goed verteld. Voor onze jongens om van te genieten. Leerzaam en opbouwend. Genoten zal worden van het leven der prairie, maar daarnaast zullen ze ook geroerd worden bij die oogenblikken van levensgevaar, b.v. denken we aan het roerend afscheid van het leven van deze beide jonge mannen temidden van den boschbrand. Bijzonder schoon is ook het slot, waarin Willem zijn zonde belijdt tegenover Tummer en zijn gezin, maar ook gewag maakt van de genade, in Christus ondervonden. Een boek, dat een eerste plaats waardig is in onze Christelijke lectuur.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
A. van Atten

In de prairie, druk 1, 109 blz.
A. v. Atten. In de prairie. J.M. Bredée, U. M. Rotterdam. Gec. f 0.60, geb. f 0.90. J. 12-15. "Een fijn boek" zullen uw jongens zeggen. En ze hebben gelijk. De schrijver vertelt immers van de prairiën: paarden vangen, prairiebrand, enz. Maar door alles heen, weet hij het geestelijk element aan te brengen, zonder in den preektoon te vervallen. Willem Zijlman is de hoofdpersoon. Hij heeft een moeilijk leven achter zich als hij op de "ranch" van Boer Tummers komt. Zelfs twee jaar gevangenisstraf gehad. Dat leven spreekt echter niet enkel van ellende. maar ook van verlossing en dankbaarheid. Hartelijk aanbevolen.
Open Gids


Gids inzake jongens- en meisjeslectuur, 2de druk, 1937
A. van Atten

In de prairie, druk 2, 109 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12-14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Willem Zijlman, met een verzondigd leven achter den rug, verlaat New-York en komt na een lange reis, door tusschenkomst van Ds. Brown, op de farm van Tummers. Een gezin, waar de godsvrucht werd gevonden. Willem komt als kind in huis en is spoedig ingewerkt in het bedrijf. Dat het leven van de prairiebewoners niet zonder gevaar is, blijkt uit de gevaarvolle taak, welke Willem en Henk uit te voeren hadden, n.l. eenige honderden stuks vee naar de stad te brengen. Op deze reis werd Henk bijna gedood door een stier. Het cordaat optreden van Willem verhinderde zulks. Op den terugweg overkwam hun een tweede gevaar, n.l. een prairiebrand omringde hen, de dood was te wachten. God gaf uitkomst op het gebed van Willem en Henk. Een zware regenval bluschte den brand. Een blijde thuiskomst volgde. Het was juist Zondagmorgen. Het oude preekenboek bleef gesloten, toch werd er een preek gehouden, regelrecht uit het hart van Tummers, waarmee allen instemden. Het was een roerende Zondag, waar gesproken werd over zonde en schuld, maar ook over vergeving in Christus Jezus den Heere. De avond werd besloten met het welbekende Psalmvers: "Looft Hem, Die u, al wat gij hebt misdreven", enz. Algemeene op- of aanmerkingen: Een prachtboek. Goed verteld. Voor onze jongens om van te genieten. Leerzaam en opbouwend. Genoten zal worden van het leven der prairie, maar daarnaast zullen ze ook geroerd worden bij die oogenblikken van levensgevaar, b.v. denken we aan het roerend afscheid van het leven van deze beide jonge mannen te midden van den boschbrand. Bijzonder schoon is ook het slot, waarin Willem zijn zonde belijdt tegenover Tummer en zijn gezin, maar ook gewag maakt van de genade, in Christus ondervonden. Een boek, dat een eerste plaats waardig is in onze Christelijke lectuur.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.