Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jan van Groningen

Het kerstfeest van den bunzingjager, druk 1, 31 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. Een gezellig geschreven verhaal met veel actie. Tineke van den meester heeft van een boer twee jonge konijntjes gekregen, die ze zelf moest verzorgen. En dat deed ze z456 goed, dat de diertjes tegen Kerstmis moddervet geworden waren. Ze moesten verkocht worden, dan kon ze voor het geld een mooi boek koopen. Maar ze was zóó aan de beestjes gehecht, dat ze er geen afstand van doen kon. Toen is 's nachts Karst, de bunzingjager, gekomen en heeft ze gestolen. Doch wat gebeurt? De meester gaat naar de stad en vindt op de markt de gestolen konijnen, terwijl hij van den opkooper aanwijzing krijgt, van wien ze afkomstig zijn, zoodat hij begrijpt, dat de oude Karst de dief is. Meester bezoekt hem met Tineke en vindt hem ziek. Hij ziet de ellende in het kleine huisje, neemt maatregelen om den alleenwonenden man te helpen en brengt den ouden zondaar het evangelie der genade. Het bezoek heeft een gezegende uitwerking: zijn onrustig geweten gaat spreken en in zijn ijldroomen roept hij om Tineke, die ('t is juist Kerstdag) met haar moeder komt. Opnieuw wordt hem de blijde boodschap des heils gebracht. Het blijkt, dat het niet vruchteloos was: na zijn herstel begint hij een nieuw leven. Voor den grootsten zondaar is er redding bij den Heere Jezus, dat is wel de hoofdstrekking van het verhaal. Voorts komt ook uit, dat de Heere zich lof bereiden wil uit den kindermond, waar ook Tineke den ouden man op kinderlijke wijze op den Heiland wijst. Evenwel laat de Schrijver het kind te ver gaan, als ze tot den ouden man, die tot nu toe afkeerig geweest was, zegt: de Heere Jezus heeft je lief! En even later: de Heere Jezus houdt wel van je. Dat klinkt „algemeene-verzoening-achtig". Ook is er weinig te bemerken van echte verootmoediging. Behoudens deze reserve bevelen we dit prettig geschreven en goed uitgevoerde boekje aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

Jan van Groningen

Het kerstfeest van den bunzingjager, druk 2, 31 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-9 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Tineke van den meester heeft twee konijnen gekregen. Tegen Kerstfeest zouden ze geslacht moeten worden. Maar dat kan Tineke niet over haar hart verkrijgen. Wat wil echter het geval? Ze worden op een nacht gestolen. Tineke's vader komt echter op de gedachte, wanneer hij in de stad is, ook op de markt te gaan kijken. En werkelijk, hij vindt ze. Vader komt er achter, van wien de koopman ze heeft. Karst, de oude bunzingjager, heeft ze gestolen. Vader en Tineke brengen den ouden man een bezoek. Het is een echte stakkerd. Hij is ziek bovendien. Ze doen hem goed. Karst heeft er geen rust onder, dat hij die konijnen gestolen heeft. Op zijn ziekbed, waar Tineke, door hem geroepen, vertelt van den Heere Jezus, komt hij tot bekeering. En zoo gaat hij op zijn ouden dag nog naar de kerk. Algemeene op- of aanmerkingen: Een boekje met een zeer goede strekking. Tineke doet goed evangelisatiewerk door de blijde boodschap aan dien armen stakkerd te brengen. Daar is genade voor den grootsten der zondaren. Toch vragen we ons af: Is Tineke niet al te idealistisch geteekend? We moeten, ook in Zondagsschoolboekjes, met beide beenen in de werkelijkheid staan. De versiering met groen en hulst op Kerstfeest bevalt ons maar matig. Nieuwe spelling.
Conclusie: aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
Jan van Groningen

Het kerstfeest van de bunzingjager, druk 3, 28 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. Een gezellig geschreven verhaal met veel actie. Tineke van de meester had van een boer twee jonge konijntjes gekregen, die ze zelf moest verzorgen. En dat deed ze zó goed, dat de diertjes tegen Kerstmis moddervet geworden waren. Ze moesten verkocht worden, dan kon ze voor het geld een mooi boek kopen. Maar ze was ze, aan de beestjes gehecht, dat ze er geen afstand van doen kon. Toen is 's nachts Karst, de bunzingjager, gekomen en heeft ze gestolen. Doch wat gebeurt? De meester gaat naar de stad en vindt op de markt de gestolen konijnen, terwijl hij van de opkoper aanwijzing krijgt, van wie ze afkomstig zijn, zodat hij begrijpt, dat de oude Karst de dief is. Meester bezoekt hem met Tineke en vindt hem ziek. Hij ziet de ellende in het kleine huisje, neemt maatregelen om de alleenwonende man te helpen en brengt de oude zondaar het evangelie der genade. Het bezoek heeft een gezegende uitwerking: zijn onrustig geweten gaat spreken en in zijn ijldromen roept hij om Tineke, die ('t is juist Kerstdag) met haar moeder komt. Opnieuw wordt hem de blijde boodschap gebracht. Het blijkt, dat het niet vruchteloos was; na zijn herstel begint hij een nieuw leven. Voor de grootste zondaar is er redding bij de Here Jezus, dat is wel de hoofdstrekking van het verhaal. Voorts komt ook uit, dat de Here zich lof bereiden wil uit de kindermond, waar ook Tineke de oude man op kinderlijke manier op de Heiland wijst. Evenwel laat de Schrijver het kind te ver gaan, als ze tot de oude, die tot nu toe afkerig geweest was, zegt: de Here Jezus heeft je lief! En even later: de Here Jezus houdt wel van je. Dat klinkt „algemene-verzoening-achtig." Ook is er weinig te bemerken van echte verootmoediging. Behoudens deze reserve bevelen we dit prettig geschreven en goed uitgevoerde boekje aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Jan van Groningen

Het kerstfeest van de bunzingjager, druk 3, 28 blz.
Prijs f 0,35; slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-9 jaar.
Inhoud: Tineke van de meester heeft twee konijnen gekregen. Tegen Kerstfeest zouden ze geslacht moeten worden. Maar dat kan Tineke niet over haar hart verkrijgen. Wat wil echter het geval? Ze worden op een nacht gestolen. Tineke's vader komt echter op de gedachte, wanneer hij in de stad is, ook op de markt te gaan kijken. En werkelijk, hij vindt ze. Vader komt er achter, van wie de koopman ze heeft. Karst, de oude bunzingjager, heeft ze gestolen. Vader en Tineke brengen de oude man een bezoek. Het is een echte stakkerd. Hij is ziek bovendien. Ze doen hem goed. Karst heeft er geen rust onder, dat hij die konijnen gestolen heeft. Op zijn ziekbed, waar Tineke, door hem geroepen, vertelt van de Heere Jezus, komt hij tot bekering. En zo gaat hij op zijn oude dag nog naar de kerk.
Conclusie: Een boekje met een zeer goede strekking. Tineke doet goed evangelisatiewerk door de blijde boodschap aan die arme stakkerd te brengen. Daar is genade voor de grootste der zondaren. Toch vragen we ons af: Is Tineke niet al te idealistisch getekend? We moeten, ook in Zondagsschoolboekjes, met beide benen in de werkelijkheid staan. De versiering met groen en hulst op Kerstfeest bevalt ons maar matig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.