Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Gera Kraan-van den Burg

Het kerstfeest op oudejaarsavond, druk 2, 34 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Toosje, Hannie, Lientje en Frieda zijn bij Mevrouw van Maarsdijk op kindervisite. Mevrouw vertelt aan de kinderen de Kerstgeschiedenis. Daar Toosje geen godsdienstige opvoeding krijgt, begrijpt ze er niet veel van. Op Oudejaarsavond gaat moeder met Toosje, die ziek geweest is, naar Mevrouw van Maasdijk toe, om haar te bedanken voor de zorgen en belangstelling, die ze betoond heeft voor Toosje, tijdens haar ziekte. De andere kinderen zijn er ook weer. Hannie's oom vertelt en vertoont lichtbeelden, o.a. van de Kerstgeschiedenis. Toosje begrijpt het nu al wat beter. 's Avonds thuis knielen moeder en Toosje voor God en bidden. Algemeene op- of aanmerkingen: Hoewel er leerzame dingen in voorkomen bevredigt het boekje ons niet. 't Is te veel gemaakt. In hetgeen gezegd wordt over den doop komt de kerkelijk Gereformeerde leer aangaande de doop naar voren. De lichtbeelden-voorstellingen bevredigen ons ook niet.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
Gera Kraan-van den Burg

Het kerstfeest op oudejaarsavond, druk 2, 34 blz.
G. K. C. O. 5 t. d. t. f 0,20, gec. F 0,30 Toosje, het overbuurtje van Mevrouw v. Maasdijk, woordt daat te visite gevraagd, en hoort er voor 't eerst van Jezus. Wel weet ze van een "Kerstboomfeest", maar van Jezus als den Heiland heeft ze nooit gehoord. Eén der vriendinnetjes is heel snibbig en zegt als Toosje bij een tweede visite niet voor haar eten bidt: "als je niet bidt, ga je naar de hel!" Toosje wordt eenigszins ongesteld en in haar ijlen spreekt ze telkens over die bedreiging. Dat doe haar Moeder besluiten aan Mevr. V. Maasdijk te gaan zeggen, dat Toosje daar nooit meer komen mag. Mevrouw v. Maasdijk weet echter Toosje's Moeder tot betere gedachten te brengen. Op Oudejaarsavond geeft ze een lichtbeeldenvoorstelling, waarbij ook Toosje en haar Moeder tegenwoordig zijn, en dan behandelt zij de Kerstgeschiedenis. Daar viert Moeder voor 't eerst ècht Kerstfeest. Mevrouw Kraan weet, aan welke eischen een kinderboekje uit godsdienstig oogpunt behoort te voldoen. Haar kinderfiguurtjes leven. Ze vertelt heel aardig. Voorwaar grote deugden! Met genoegen bevelen we dit boekje aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1934

Gera Kraan-van den Burg

Het kerstfeest op oudejaarsavond, druk 3, 32 blz.
Jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 8-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Toosje, Hannie, Lientje en Frieda zijn bij Mevrouw v. Maarsdijk op kindervisite. Mevrouw vertelt aan de kinderen de Kerstgeschiedenis. Daar Toosje geen godsdienstige opvoeding krijgt, begrijpt ze er niet veel van. Op Oudejaarsavond gaat moeder met Toosje, die ziek geweest is, naar Mevrouw van Maarsdijk toe, om haar te bedanken voor de zorgen en belangstelling, die ze betoond heeft voor Toosje tijdens haar ziekte. De andere kinderen zijn er ook weer. Hannie's oom vertelt en vertoont lichtbeelden, o.a. van de Kerstgeschiedenis. Toosje begrijpt het nu al wat beter. 's Avonds thuis knielen moeder en Toosje voor God en bidden. Algemeene op- of aanmerkingen: Hoewel er leerzame dingen in voorkomen bevredigt het boekje ons niet. 't Is veel te gemaakt. In hetgeen gezegd wordt over den doop komt de kerkelijk Gereformeerde leer aangaande den doop naar voren. De lichtbeelden-voorstellingen bevredigen ons ook niet.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
Gera Kraan-van den Burg

Het kerstfeest op oudejaarsavond, druk 4, 32 blz.
G.K.O. 5 t.d.t. Toosje, het overbuurtje van Mevrouw Van Maasdijk, wordt daar te visite gevraagd, en hoort er voor 't eerst van Jezus. Wel weet ze van een „Kerstboomfeest", maar van Jezus als den Heiland heeft ze nooit gehoord. Eén der vriendinnetjes is heel snibbig en zegt, als Toosje bij een tweede visite niet voor haar eten bidt: „Als je niet bidt, ga je naar de hel!" Toosje wordt eenigszins ongesteld en in haar ijlen spreekt ze telkens over die bedreiging. Dat doet haar Moeder besluiten aan Mevr. Van Maasdijk te gaan zeggen, dat Toosje daar nooit meer komen mag. Mevrouw Van Maasdijk weet echter Toosjes Moeder tot betere gedachten te brengen. Op Oudejaarsavond geeft ze een lichtbeeldenvoorstelling, waarbij ook Toosje en haar Moeder tegenwoordig zijn, en dan behandelt zij de Kerstgeschiedenis. Daar viert Moeder voor 't eerst ècht Kerstfeest. Mevrouw Kraan weet, aan welke eischen een kinderboek uit godsdienstig oogpunt behoort te voldoen. Haar kinderfiguurtjes leven. Ze vertelt heel aardig. Voorwaar groote deugden! Met genoegen bevelen we dit boekje aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1941