Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hugo Kingmans

Het huisje aan den overweg, druk 1, 160 blz.
G.K.C.0. 13 t.d.t. 90 cent, gec. f 1.05., geb. f 1.50. Het gezin van Waanders, een godvreezend arbeider, heeft nogal eens te worstelen met tegenspoeden. Zoo b.v. sterft de geit, en moeder vooral neemt dit ongeluk zwaar op. Zij verlangt naar de stad te gaan, wijl de loonen daar hooger zijn, en tante Marie dringt er dan ook sterk op aan. Vader verkiest echter het landleven, en als er door hulp van anderen weer een geit komt, is moeder voorloopig gerust. Plotseling verandert de toestand, daar Waanders van diefstal beschuldigd wordt. Hoewel velen volkomen aan zijn onschuld gelooven, wordt het leven op het dorp hem toch moeilijk en met tegenzin besluit hij, in de stad te gaan wonen. Hij arbeidt hier als bootwerker. Al spoedig heeft z'n vrouw ingezien, dat het stadsleven niet meevalt. Allen verlangen naar het huisje bij den overweg terug. Aan dien wensch wordt voldaan, als de onschuld van Waanders aan den dag komt. - Op zeer aantrekkelijke manier wordt dit op zichzelf zeker niet nieuwe gegeven verdienstelijk uitgewerkt. Ook psychologisch. Het vast geloofsvertrouwen van Waanders doet weldadig aan. Ook het minder tevreden karakter van zijn vrouw is goed geschetst. Onder pijnlijke verdenking, gevoelen zij zich volkomen rustig door het besef van hun onschuld; en zij blijven gemoedigd door hun vertrouwen op op God, als ze smadelijk worden weggejaagd. Rom. 8 : 28 is hun staf op den moeilijken weg. Een echt jongensboek. Het prikkelt de nieuwsgierigheid maar kan ook het karakter stalen. De strekking is echt Christelijk. Het gezin van Waanders schijnt in zijn omgeving als een stralend licht Maar sommige Zondagsscholen zullen de uitdeeling van een zoo voornaam uitziend kloek boek zich wel niet kunnen veroorloven. Als uitgave kan dit prachtige boek concurreeren met het mooiste op dit gebied. Met warmte bevelen we het aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1931

Hugo Kingmans

Het huisje aan den overweg, druk 1, 160 blz.
Leeftijd boven 12 jaar. Een fijn boek. Een verhaal van een boerenarbeidcr, die zijn dorp, waaraan hij zoo gehecht was, moet verlaten, doordat hij verdacht wordt van inbraak bij zijn baas. Hij vertrekt met zijn gezin naar Rotterdam in het vertrouwen dat God eenmaal zijn onschuld aan het licht zal brengen, Dit gebeurt en het geheele gezin komt weer in "het huisje aan den overweg". Dit is een echt jongensboek, een van de beste soort. Er zit veel opvoedkundige waarde in. Ook de teere toon, waarmee over geestelijke zaken gesproken wordt doet weldadig aan. We bevelen dit boek zeer warm aan. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1931

Open Boekbeoordeling.
Hugo Kingmans

Het huisje aan de overweg, druk 2, 160 blz.
Reeds vroeger aanbevolen. Leeftijd 10-14 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1935
Hugo Kingmans

Het huisje aan de overweg, druk 2, 160 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Het is een verhaal uit het leven gegrepen. We maken kennis met het landarbeidersgezin van Waanders. Een zeer eenvoudig gezin, waar hard gewerkt wordt voor het dagelijksch brood. Vader is altijd tevreden, verwachtende alles van 's Heeren hand, vertrouwend op den Heere. Moeder is niet als vader. Zij slaat het oog nog wel eens op anderen, vooral op haar zuster Marie, die te Rotterdam woont en meer inkomsten heeft. Rustig gaat het leven voort, totdat er een plotselinge verandering door een paar droeve voorvallen plaatsgrijpt. Eerst gaat de geit dood. Zij zijn arm en kunnen niet terstond een andere krijgen. Weldadig doet het nu aan, hoe allen de handen in elkaar slaan, zelfs de kleine Kees. Kees wil loopjongen worden bij den veearts. Maar diepe beproeving maakt het gezin door, als vader verdacht wordt van diefstal bij boer Petersen. Vader wordt ontslagen, alsook zijn oudste zoon, en wel krijgen zij weer werk, doch de verdenking, die op hen rust, drukt hen terneer. Zij verhuizen naar Rotterdam. Vader en Joost worden bootwerkers. Zij missen echter al spoedig hun landelijke omgeving, hun vrijheid, maar ook merken zij de verleiding der groote stad. Moeder, eerst erg verlangend naar Rotterdam, denkt ook vaak met verlangen terug naar het vroegere dorpsleven. En onverwachts komt er uitkomst. Een tweede diefstal te Tervooren heldert ook de eerste op. Vader blijkt geheel onschuldig te zijn. Het gezin verhuist naar Tervooren en zij komen terug in hun vroegere betrekkingen. Algemeene op- of aanmerkingen: Met zeer veel genoegen hebben we dit boek gelezen. Onze jongens zullen er van smullen. Het is een zeer leerzaam en beslist Christelijk boek. De uitvoering van dit boek is keurig.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Hugo Kingmans

Het huisje aan de overweg, druk 3, 160 blz.
G. K. C. 0. (Cartonnen band). 13 t. d. t. 65 cent. Het gezin van Waanders, een godvreezend arbeider, heeft nogal eens te worstelen met tegenspoeden. Zoo b.v. sterft de geit, en moeder vooral neemt dit ongeluk zwaar op. Zij verlangt naar de stad te gaan, wijl de loonen daar hooger zijn, en tante Marie dringt er dan ook sterk op aan. Vader verkiest echter het landleven, en als er door hulp van anderen weer een geit komt, is moeder voorloopig gerust. Plotseling verandert de toestand, daar Waanders van diefstal beschuldigd wordt. Hoewel velen volkomen aan zijn onschuld gelooven, wordt het leven op het dorp hem toch moeilijk en met tegenzin besluit hij, in de stad te gaan wonen. Hij arbeidt hier als bootwerker. Al spoedig heeft z'n vrouw ingezien, dat het stadsleven niet meevalt. Allen verlangen naar het huisje bij den overweg terug. Aan dien wensch wordt voldaan, als de onschuld van Waanders aan den dag komt. Op zeer aantrekkelijke manier wordt dit op zichzelf zeker niet nieuwe gegeven verdienstelijk uitgewerkt. Ook psychologisch. Het vast geloofsvertrouwen van Waanders doet weldadig aan. Ook het minder tevreden karakter van zijn vrouw is goed geschetst. Onder pijnlijke verdenking, gevoelen zij zich volkomen rustig door het besef van hun onschuld; en zij blijven gemoedigd door hun vertrouwen op God, als ze smadelijk worden weggejaagd. Rom. 8:28 is hun staf op den moeilijken weg. Een echt jongensboek. Het prikkelt de nieuwsgierigheid maar kan ook het karakter stalen. De strekking is, echt Christelijk. Het gezin van Waanders schijnt in zijn omgeving als een stralend licht. Met warmte bevelen we dit boek aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935