Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Essen

Het hol op de hei , druk 1, 180 blz.
prijs gebonden f 7,-; geïllustreerd; jongensboek, leeftijd 9-13 jaar.
Inhoud: Kees Valk mag gaan logeren bij boer Verberg in Gelderland. Daar ontmoet hij zijn broer Gerard, die ondergedoken is. Hij beleeft er van alles: slapen in een hol op de hei, een bombardement, een brand. Als hij weer thuis is praat hij zijn mond voorbij over Gerard tegenover een vriendje, wiens vader N.S.B.-er is. Gerard moet een ander adres gaan zoeken om onder te duiken. Na allerlei belevenissen op hongertochten komt de bevrijding in 1945.
Conclusie: Een prachtig en spannend jongensboek. Duidelijke beschrijving van toestanden en sfeer in 40-45. Godsdienstig goed. Beschrijving goed. Inconsequente spelling: "coupé" (p. 36), "koepee" (p. 39) en "coupee" (p. 151).
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.
G. van Essen

Het hol op de hei , druk 6, 181 blz.
geb., geïllustr., geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Prijs f 15,30.
Inhoud: Het verhaal speelt in de tweede wereldoorlog. Kees mag gaan logeren op de Veluwe. Zijn broer Gerard is daar ondergedoken op een boerderij. 's Nachts slaapt hij in een hol op de hei. Kees mag ook een nacht in het hol slapen. Na de vakantie verspreekt hij zich tegen Tonie. Deze jongen zat vroeger bij hem in de klas, maar is overgeplaatst naar de Duitse school, omdat zijn vader N.S.B.-er is. Later blijkt, dat Tonie gezwegen heeft tegenover zijn vader.
Conclusie: Een zesde druk is het bewijs, dat dit spannende boek wel in de smaak gevallen is bij de kinderen. Het is goed geschreven met een christelijk tintje. Toch had ik graag gelezen waarom de houding van Kees t.o.v. Tonie niet goed was op grond van de Bijbel. Het taalgebruik is niet altijd even correct. In plaats van "enfin" lezen we: afin en afijn. Overigens een tussenwerpsel dat sterk verouderd is. Ook de spelling is hier en daar slordig. Op blz. 39 staat: "kou-pee" en "konsenstratiekamp". Allerlei wonderlijke achternamen doen niet echt aan. Het boek is goed geïllustreerd en keurig uitgegeven.
Eindoordeel: aanbevolen. J. D. van Leeuwen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1990

Open Boekbeoordeling.