Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.S. Dondorp-Tazelaar

Harrie's eerste schooljaar, druk 1, 48 blz.
G.K.O. 1 z.p. 7 t.d.t. 25 cent. Dit fraai geïllustreerd verhaal vertelt van verschillende wedervaardigheden, die Harrie in zijn eerste schooljaar meemaakt. Dit schooljaar is het snoer, dat de overigens losse kralen van de gebeurtenissen en avontuurtjes samenhoudt. Uit een oogpunt van conceptie is tegen zulk een los verband steeds eenig bezwaar; een voordeel is, dat de jonge lezers het niet bemerken. De 15 hoofdstukjes hebben pakkende titels. Eerst wordt verteld van Vaders verjaardag. Daarna van de komst van een nieuwe leerlinge, die verlamd is. Haar sterven en begrafenis maakt op Harrie diepen indruk. - Bij Moeders afwezigheid klimt Harrie op een ouden stoel, die het begeeft, zoodat hij ernstig gewond wordt. - Tijdens een onweer maakt hij een tocht mee op een motorboot met den melkvaarder. Aan 't eind van 't jaar gaat hij over naar klasse II. De toon is prettig en gezellig. Kleuters van 6-8 zullen er van genieten. Een onzer recensenten maakt de opmerking, dat er eenige onwaarschijnlijkheden voorkomen. De klas loopt van 1 Sept.-31 Aug. Dat blijkt hieruit, dat met de groote vacantie de overgang naar de 2e klasse is. Reeds vóór het peren plukken, dus als Harrie enkele weken op school is, kan de 1e klasse uit boekjes om de beurt lezen (Zie bladz. 6). Ongelooflijke vorderingen. ....................hij reeds doornat was, eer hij daar een plaatsje vond. ("Zijn bloes plakte al aan zijn lichaam". "Maar hij bleef lekker droog", beide op blz. 38). Verwonderlijk is, dat over den inhoud van het schoolrapport heelemaal niet gesproken wordt, wèl, dat het vuil werd. In het lied op blz. 29 zouden 2 wijzigingen zeer gewenscht zijn. "Ze zingen 's Vaders Zoon" heeft geen zin. Gewoonlijk wordt gezongen "Ter eer van 's Vaders Zoon". In den laatsten regel moet hen ons zijn. Immers: de kinderen die zingen, zijn in den hemel en zingen niet van anderen maar van zichzelf. Deze opmerkingen verhinderen ons niet, aan dit boekje onze hartelijke aanbeveling mee te geven, vooral omdat het Evangelie der genade er zoo duidelijk in uitkomt. (Omslag en illustratie zijn voortreffelijk).

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

J.S. Dondorp-Tazelaar

Harrie's eerste schooljaar, druk 1, 48 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 6-8 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Harrie beleeft in z'n eerste schooljaar heel wat aardige en droevige dingen. Vooral het sterven van een klassegenootje, een ouderloos meisje, met lamme beenen, maakt grooten indruk op hem. Vader troost hem en heldert zijn kinderlijk misverstand op. Ook mag Harrie met Klaas op een motorboot de melkbussen bij de boeren halen. Dit reisje verliep wel angstig, maar tenslotte komen zij behouden thuis. Intusschen hebben vader en moeder angstige uren beleefd. Algemeene op- of aanmerkingen: Een aardig, kinderlijk boekje. De voorvallen uit het kinderleven zijn goed weergegeven. Gerrie's eenvoudige voorbeeld voor vroomheid is van goede strekking. Evenwel het geheel is teveel samengesteld; het is te veel afgewisseld. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
J.S. Dondorp-Tazelaar

Harrie's eerste schooljaar, druk 2, 48 blz.
G.K.O. 1 z.p. 7 t.d.t. Dit fraai geïllustreerd verhaal vertelt van verschillende wederwaardigheden, die Harrie in zijn eerste schooljaar meemaakt. Dit schooljaar is het snoer, dat de overigens losse kralen van de gebeurtenissen en avontuurtjes samenhoudt. Uit een oogpunt van conceptie is tegen zulk een los verband steeds eenig bezwaar; een voordeel is, dat de jonge lezers het niet bemerken. De 15 hoofdstukjes hebben pakkende titels. Eerst wordt verteld van Vaders verjaardag. Daarna van de komst van een nieuwe leerlinge, die verlamd is. Haar sterven en begrafenis maakt op Harrie diepen indruk. Bij Moeders afwezigheid klimt Harrie op een ouden stoel, die het begeeft, zoodat hij ernstig gewond wordt. — Tijdens een onweer maakt hij een tocht mee op een motorboot met den melkvaarder. Aan 't eind van 't jaar gaat hij over naar klasse II. De toon is prettig en gezellig. Kleuters van 6-8 zullen er van genieten. We geven dit boekje onze hartelijke aanbeveling mee, vooral omdat het Evangelie der genade er zoo duidelijk in uitkomt. (Omslag en illustratie zijn voortreffelijk).

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

J.S. Dondorp-Tazelaar

Harrie's eerste schooljaar, druk 3, 40 blz.
prijs 50 ct; in slappe omslag; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 5-8 jaar.
Inhoud: Harrie gaat voor het eerst naar school. Vaders verjaardag wordt gevierd door Harrie en z'n zusjes. Het sterven en de begrafenis van een klasgenootje brengt ernst.
Conclusie: weinig zeggend boekje.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.