Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jeanne Marie

Geen vreemd kind, druk 1, 29 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Het vriendinnetje van Annelies gaat naar Nieuw-Zeeland. Haar plaatsje op school naast Annelies wordt ingenomen door Deetje, een Papoea-meisje. Deetje heeft eerst veel verdriet, omdat de meisjes op school niets met haar te maken willen hebben, totdat Annelies leert, dat voor God alle mensen, blank, zwart en bruin, gelijk zijn. Later gaat Deetje als verpleegster naar haar volk op Nieuw-Guinea. Strekking: De bedoeling van de schrijfster is duidelijk een bijdrage te leveren tot bestrijding van de rassenhaat.
Conclusie: Het geestelijk gehalte zweemt hier en daar in de o.i. enigszins misleidende zin naar het "kinderen van één Vader", zonder schuld en verzoening. Dit had met name goed kunnen worden uitgewerkt ten aanzien van Annelies' zonde, om het kleurling-meisje links te laten liggen. Dit aanknopingspunt, dat het boekje waardevoller gemaakt zou hebben, liet de schrijfster helaas liggen!
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
Jeanne Marie

Geen vreemd kind, druk 1, 29 blz.
Een vlot boekje, waarin er vooral de nadruk op gelegd wordt dat kleurverschillen de mensen niet van elkaar moeten verwijderen, is Geen vreemd kind, door Jeanne Marie. Annelies verliest haar vriendinnetje dat gaat emigreren. In haar plaats komt er een zwart meisje, Deetje, dat door de klas niet geaccepteerd wordt. Na de eerste moeilijke dagen weet Annelies zich te overwinnen en tenslotte wordt ze zelfs echt bevriend met Deetje, die later als zendingszuster naar Nieuw-Guinea gaat. Geschikt.(f 0,45)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.