Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



T. Mateboer

Freek en het weggelopen konijntje, druk 1, 56 blz.
Gebonden, verscheidene aardige zwart-wit tekeningen, leeftijd: 8-10 jaar, geschikt voor jongens en meisjes. Prijs: f 9,25.
Inhoud: Jan en Freek zijn buurjongetjes. Ze wonen in een dorp, ver van de stad. Als Freek naar het ziekenhuis moet, blijven diens ouders in de stad logeren bij familie. Jan belooft dan, dat hij het witte konijntje van Freek zal verzorgen. Als Jan een keer het konijntje uit het hok haalt, ontglipt het hem, rent naar buiten en is dan nergens meer te vinden. Jan vindt dit vreselijk. Hij probeert stiekem bij een andere buurman een eveneens wit konijntje te stelen. Dit mislukt gelukkig. Als hij erom vraagt, krijgt hij van deze buurman een konijntje net voordat Freek weer thuiskomt. Tenslotte wordt het weggelopen konijntje toch nog weer gevonden door Jans vader en dan komt alles aan het licht.
Conclusie: De titel van dit boekje vind ik onjuist. Niet Freek, maar Jan is de hoofdpersoon. Trouwens ook de omslagtekening klopt niet. In het verhaal staat het konijnehok in de schuur en op de tekening er buiten. Vreemd. Ook het verhaal op zich komt bij mij wat vreemd over. Ik kan mij haast niet indenken, dat een jongetje als Jan zoveel verzwijgt tegenover zijn ouders, i.p.v. ze juist te hulp te roepen. Ik vind dit heel bedenkelijk. Daarom:
Eindoordeel: matig aanbevolen. W. Markus Krimpen a/d IJssel
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.
T. Mateboer

Freek en het weggelopen konijntje, druk 1, 56 blz.
geïllustr. door de auteur, jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Freek moet op het konijntje van Jan, zijn buurjongentje, passen, als Jan naar het ziekenhuis moet. Freek laat het konijntje los in de schuur en het gaat er vandoor. Freek probeert bij de buur man een konijntje te pakken en wordt opgesloten. Jan en zijn zusje Lientje vragen tenslotte aan buurman Berends om een konijntje. Tenslotte komt alles uit en Freek heeft berouw van zijn daden.
Conclusie: Een verantwoord en vlot geschreven boek, waarin wordt geschreven dat diefstal zonde is. Eén opmerking: Buurman, die zelf een konijntje gaf, had wel mogen weten, dat Freek geprobeerd heeft een konijn van hem te stelen. De illustraties zijn wel leuk, maar de gezichten komen toch wat ouwelijk over. Op de omslag staat het konijnehok buiten, maar dat correspondeert niet met de inhoud.
Eindoordeel: aanbevolen. J. D. van Leeuwen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.