Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Elja Vlas

Een vluchteling in de klas, druk 1, 110 blz.
prijs f 1,90 gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Willy Steinmaner is uit de oostzone van Duitsland komen vluchten. Samen met z'n moeder heeft hij meteen grote moeilijkheden te overwinnen, vooral de klas, waar hij in komt, maakt hem het leven zuur, totdat... Strekking: We moeten onze naaste liefhebben als onszelf en begrip trachten te krijgen en te tonen voor zijn specifieke noden en Zorgen. Het is nodig het verkeerde te belijden. Jammer van de uitdrukkingen, zoals: doodgaan, of zou hij doodgaan. Een mens gaat sterven, een beest gaat dood. Een enkele keer gebruik van Heer.
Conclusie: Een aardige beschrijving van de grote spanning en het onnodige lijden van een vluchtelingengezinnetje. De jeugd blijkt echt de leeftijd zonder medelijden te zijn en komt niet anders tot betere gedachten dan door 'n wonder.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1964

Open Boekbeoordeling.
Elja Vlas

Een vluchteling in de klas, druk 2, 110 blz.
prijs gecartonneerd f 1,90; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Een Duitse jongen komt met zijn moeder uit Oost-Duitsland gevlucht. Willy heeft het moeilijk, de klas plaagt en treitert hem. Door de schuld van een klasgenote zakt hij door het ijs, komt in een wak en verdrinkt bijna. De houding van de gehele klas wordt anders en beter. Strekking: "Wat gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hun desgelijks." Schuld moet beleden worden. Gebruik van Heer en Here.
Conclusie: Goed geschreven, soms wat ruwe taal. Een leerzaam boek.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
Elja Vlas

Een vluchteling in de klas, druk 3, 110 blz.
prijs gebonden f 2,35; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Willy is een Oostduitse vluchteling, die met zijn moeder in een Hollands dorp komt wonen. Over het lot van zijn vader is angstige onzekerheid. De kinderen op school maken het Willy heel erg moeilijk en er moet eerst iets ergs gebeuren éér er verandering ten goede komt. Zelfs Willy's vader komt nog weer thuis! Gebruik van afwisselend Heer en Here.
Conclusie: Een verhaal uit deze tijd. Levendig en vlot en naar waarheid beschreven. Ook een christelijk boek. Onze jongens en meisjes zullen de gebeurtenissen zeker met spanning volgen. Heel erg jammer van het gebruik van het woord Heer!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.