Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Korpershoek-van Wendel de Joode

Een verrassing voor Tom en Tineke, druk 1, 69 blz.
Illustraties: Jaap Kramer. Prijs: f 6,90.
Inhoud: Het verhaal speelt zich af in Canada. In de klas van Brenda komt een nieuw meisje, Mandie. Ze is een Indiaanse. Het "vreemde" meisje wordt niet direct in de groep opgenomen. Ze wordt geplaagd: "Indianen weten toch niet wat Kerstfeest is". Nog twee dagen dan is het Kerstfeest. Voor veel leerlingen een feest met kerstbomen, cadeaus en lekker eten. Brenda gaat uit school naar haar tante. Dan gaat het hevig sneeuwen. Brenda kan niet naar huis. Een teleurstelling. Met Kerstfeest niet thuis, Brenda gaat het toch proberen. Ze baant zich een weg door de sneeuw. Dan weet ze de weg niet meer. Zou ze ondersneeuwen? Morgen is het Kerstfeest, dan wil ze thuis zijn. Ze zakt in de sneeuw. Een hond vindt haar. Als Brenda weer wakker wordt, is ze in de hut van Mandie's grootmoeder. Als ze gaan eten bidt Mandie's vader. In een gesprek met grootmoeder wordt gewezen op het vieren van Kerst zonder boom en zonder cadeautjes. "Wat is Kerstfeest, waar denken we dan aan?" "Een Kind geboren, de Zoon van God geboren.... waarom?" Opmerkingen: Blz. 24; Brenda zit rechtop... heel stil ligt (!) ze alles te bekijken. 131z. 26; Zijn er tegen alle(!) ziekten kruiden? Een klein foutje op blz. 33 Benda i.p.v. Brenda.
Conclusie: Mooi boek. Spannend als ze de tocht door de sneeuw maakt. Fijn dat Mandie toch een plaatsje krijgt in de groep. Een les! Het is goed om op deze wijze de bedoeling van het Kerstfeest te onderstrepen. W. A. J. Jansen Illustraties: Jaap Kramer. Leeftijd vanaf 6 jaar. Prijs: f 6,25.
Inhoud: Tom en Tineke zitten op school. Ze beleven van alles. Ze "helpen" hun vader met schilderen, ze spelen op zolder en ze nemen op dierendag een duif mee naar school. Een droom over een grote vogel maakt Tineke bang. "Maar dromen zijn bedrog", zegt haar vader. Tom maakt op zolder gebruik van de kinderwagen. Hij is dan een stoute baby. Als er deftig bezoek komt, halen Tom en Tineke weer wat uit. De sneeuw is een verrassing, maar de baby die geboren wordt is wel dé verrassing. Opmerking: een klein foutje op blz. 17 ontdekt. I.p.v. dat staat er da.
Conclusie: Een gezellig boek. De kinderen Tom en Tineke beleven veel. Het zal onze kinderen niet vreemd voor komen. Leuke illustraties. Van harte aanbevolen. W. A. J. Jansen
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1991

Open Boekbeoordeling.