Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M. van der Staal

Een schaap in 's levens woestenij, druk 1, 119 blz.
De heer Van der Staal, die door zijn »Tot arbeid geroepen« onder ons bekend is geworden, is de schrijver van dit kinderwerkje. De schrijver deelt mede, dat zijn verhaal geen fantasie's, maar een ware gebeurtenis behelst. Het boekske vertelt van een jongen — de naam Haagdoorn is natuurlijk gefingeerd — die al zeer vroeg den verkeerden weg opgaat, van kwaad tot erger komt, een doorbrenger en dronkaard wordt. Hij komt eindelijk in aanraking met een vroegeren schoolkameraad, nu stuurman op een koopvaardijschip, door wiens tusschenkomst hij ook op zee komt. Vooral door den omgang met dezen godvreezenden stuurman brengt God hem tot inkeer. Het kind van de vele gebeden van een vrome moeder laat God niet verloren gaan. We willen spaarzaan zijn met het geven van bekeeringsgeschiedenissen aan onze kinderen, maar dit boekske geven we heel gaarne onze aanbeveling. Inhoud en inkleeding bestemmen het voor de rijpere jeugd, zoodat het geschikt is voor kinderen van 14 jaar en ouder. Boekbeoordeling in bijblad van "De Christelijke Familiekring : tijdschrift voor zondagsschool en huisgezin", 1912
M. van der Staal

Een schaap in 's levens woestenij, druk 1, 119 blz.
Geïll. omsl. in kleuren. Gecartonneerd. 3 gekleurde plaatjes. Prijs 50 ct. Een kostelijk boek, dat onder 's Heeren zegen een groote roeping kan vervullen. In een Kerstnacht waakt moeder Haagdoorn in 't Westen van Rotterdam bij het ziekbed van haar eenig kind, Willem. Vader, die scheepskapitein is, zwerft op zee. Moeder worstelt in den gebede om het behoud van haar kind, en haar gebed wordt verhoord. Doch wat gebeurt? Bij het opgroeien blijkt Willem een deugniet van de ergste soort te zijn. Na zijn schooljaren wordt het met hem twaalf ambachten, dertien ongelukken. Hij trapt door zijn schandelijk gedragzijn arme moeder op op 't hart. Op aansporing van een vroegeren schoolmakker, die hij "toevallig" ontmoet, gaat hij ook naar zee. De vriend, die zijn zonden heeft leeren kennen en betreuren, wordt de gids voor hem naar den weg, die ten leven leidt. Sommige ernstige gebeurtenissen, als zware stormen en schipbreuk, werken daartoe mede. Eindelijk vindt het schaapje, dat zoolang gezworven heeft, rust aan het liefhebbende hart van den Goeden Herder. De vorm is zeer goed, eenvoudig en los, zonder losbandigheid en zonder stijfheid. Een enkele drukfout komt voor: pag. 40 Satansmacht i.p.v. Satans macht, pag. 47 king i.p.v. kring, pag. 106 hij het roer, i.p.v. bij het roer. Rond de kribbe moet zijn, rondom of om de kribbe. 't Is een boek met een magneet er in, die tot het einde toe trekt. Een boek vol actie. Voor onze jongens zeer aantrekkelijk. Het verhaal loopt in 15 hoofdstukken. De eerste 4 handelen over Willems schooljaren, de hoofdstukken 5-8 over zijn jongens- en jongelingsjaren, 9-15 over zijn ervaringen op zee. Ook de uitvoering is te prijzen. Het boek ziet er zeer aantrekkelijk uit. Het spreekt krachtig beide door woord en beeld. De geschiedenis is waar, zegt de Schrijver. Dien indruk maakt ze ook. En het is een verdienste, dat de heer V. d. Staal sober is gebleven, sober in de schildering van Willems afdwalingen, sober ook in de gesprekken tusschen Willem en zijn vriend over het godsdienstig en geestelijk leven. Juist door deze soberheid maakt deze uit het leven gegrepen geschiedenis van de aloude tegenstelling van zonde en genade des te meer indruk. Van de lectuur van dit boeksken kan veel zegen uitgaan. Ook als het verspreid wordt voor den evangelisatiearbeid. Er zijn zoo vele jonge menschen, ook helaas onder ons! tot wie dit boek wat te zeggen heeft. Moge het menig afgedwaalde in de handen komen, om hem, gelijk de engel des Heeren Bileam, op den verkeerden weg tegen te treden en te waarschuwen. Wij zijn den Schrijver en den Uitgever zeer dankbaar voor dit boek en geven het gaarne onze warme aanbeveling mede.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1912

M. van der Staal

Een schaap in 's levens woestenij, druk 2, 119 blz.
Een ware geschiedenis noemt de schrijver dit verhaal, dat ons vertelt vn een Rotterdamsche jongen, die door zijn moeder ontzien en verwend, den verkeerden weg op gaat. Het gaat van kwaad tot erger. Een fatsoenlijke betrekking kan hij niet meer krijgen, zoodat hij eindelijk zeeman wordt. Zijn schoolkameraad Kees is stuurman aan boord van hetzelfde schip en wijst hem bij voortduring op zijn verkeerden weg en op zijn behoud. Wel verandert de jongeman door allerlei omstandigheden, wel heeft hij spel en drank vaarwel gezegd en is hij belangstellend geworden voor dingen des Koninkrijks, maar, een discipel van Jezus weet hij zich niet. Maar als het schip van zijn vader vlak bij Hoek van Holland verongelukt en zijn vader en zijn vriend beiden omkomen, dan wordt voor hem uit dit groote verlies een rijke, geestelijke winst geboren. Drie gekleurde plaatjes, waarvan één een ongewenscht moment illustreert; uitvoering goed; aanbevolen voor oudere jongens. Boekbeoordeling in bijblad van "De Christelijke Familiekring : tijdschrift voor zondagsschool en huisgezin", 1921
M. van der Staal

Een schaap in 's levens woestenij, druk 3, 151 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 14 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Willem Haagdoorn is de eenige zoon van een zeekapitein. Zijn moeder is een zeer godvreezende vrouw. Vader is meestal van huis. Als kleine jongen wordt Willem gevaarlijk ziek, maar hij herstelt. Willem ontpopt zich als een deugniet. Op school is hij zijn onderwijzers tot last. Zijn moeder beleeft veel verdriet van hem. Later gaat Willem onder den invloed van slechte vrienden den verkeerden weg op. Hij wordt een spotter en kroeglooper. Bij geen enkelen patroon houdt hij het uit. Zijn jonge leven verwoest hij opzettelijk door zijn drinken. Eindelijk gaat hij naar zee. Op het schip ontmoet hij Kees Winter, den stuurman, zijn ouden vriend. Kees wordt het instrument in Gods hand om Willem tot bekeering te brengen. In een vreeselijken storm offert Kees zijn leven op voor Willem. Willem wordt uit de kokende golven gered, waarin Kees zijn graf vindt. Willem leert den vrede kennen, die alle verstand te boven gaat. Algemeene op- of aanmerkingen: Een hoogst ernstig verhaal, dat op teere wijze beschrijft, hoe een zondaar door de diepte van lijden en benauwdheid ontdekt wordt aan zijn verloren staat. Menschen, die den verborgen omgang met God kennen en spreken kunnen van recht Schriftuurlijke bevinding, zullen dat boek gaarne lezen. Daarmee is niet gezegd, dat het voor kinderen ongeschikt is. Integendeel, Laten onze oudere jongens dat boek ook maar lezen. Maar een kinderverhaal is het nu bepaald niet. Let slechts op den titel.
Conclusie: Aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
M. van der Staal

Een schaap in 's levens woestenij, druk 3, 151 blz.
Een kostelijk boek, dat onder 's Heeren zegen een groote roeping kan vervullen. In een Kerstnacht waakt moeder Haagdoorn in 't Westen van Rotterdam bij het ziekbed van haar eenig kind, Willem. Vader, die scheepskapitein is, zwerft op zee. Moeder worstelt in den gebede om het behoud van haar kind en haar gebed wordt verhoord. Doch wat gebeurt? Bij het opgroeien blijkt Willem een deugniet van de ergste soort te zijn. Hij trapt door zijn schandelijk gedrag zijn arme moeder op 't hart. Maar langs allerlei doornwegen vindt het schaapje, dat zoolang gezworven heeft, rust aan het liefhebbende hart van den Goeden Herder. De vorm is zeer goed, eenvoudig en los, zonder losbandigheid en zonder stijfheid. 't Is een boek met een magneet er in, die tot het einde toe trekt. Een boek vol actie. Ook de uitvoering is te prijzen. Dit verhaal is waar, zegt de Schrijver. Dien indruk maakt het ook. En het is een verdienste, dat de heer V. d. Staal sober is gebleven, sober in de schildering van Willems afdwalingen, sober ook in de gesprekken tusschen Willem en zijn vriend over het godsdienstig en geestelijk leven. Juist door haar soberheid maakt deze uit het leven gegrepen geschiedenis van de aloude tegenstelling van zonde en genade des te meer indruk. Er zijn zoo vele jonge menschen, ook helaas onder ons! tot wie dit boek wat te zeggen heeft. Moge het menig afgedwaalde in de handen komen, om hem, gelijk de engel des Heeren Bileam, op den verkeerden weg tegen te treden en te waarschuwen. Wij zijn den Schrijver en den Uitgever zeer dankbaar voor dit boek en geven het gaarne onze warme aanbeveling mede. Een echt kinderboek, zooals we dat wenschen!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933