Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronNel Verschoor-van der Vlis

Een dag vol spanning, druk 1, 61 blz.
Prijs f 0,75; gecartonneerd; geïll.; jongensboek.
Inhoud: Joop en Teun moeten kleren wegbrengen naar een hotel, een behoorlijk eindje lopen. Maar ze gaan in zee en een wervelwind veegt het hele strand leeg. Nu zijn ze hun eigen kleren en de koffer kwijt. Wat een spanning en wat een angst. Alles komt gelukkig terecht. De koffer en de kleren zijn op een politiepost gedeponeerd. De koffer komt in het hotel en na spannend zoeken worden ook de jongens gevonden.
Conclusie: De kinderen zullen dit boekje graag lezen. Er zit voor hen spanning in. Levendig is dit alles beschreven. Enige godsdienstige inslag zit er in. Op de bewarende Hand des Heeren wordt gewezen en tot dankbaarheid opgewekt. Dankbaarheid gaat echter niet van zo'n leien dakje! Toch kunnen we het wel aanbevelen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Een dag vol spanning, druk 2, 61 blz.
G.K.C.B. 7 t.d.t. Joop, een enige jongen, zie zijn vader op zee verloor en Teun een jongen uit een groot gezin moeten in een hotel te Zeewijk, waar Teuns zuster dient een koffer met schorten brengen. Zij geven koffer en kleren aan twee dames in bewaring en gaan zwemmen. Zij worden overvallen door een wervelwind en gaan in hun onderbroekjes naar het hotel, waar zij worden weggejaagd en vluchten naar het strand; hier vallen zij in een badstoel tenslotte in slaap. De dames brengen koffer en kleren op de politiepost. Als de jongens niet komen opdagen worden zij 's avonds door een politiehond opgespoord en aan de zeer ontruste ouders teruggegeven. Thuis grote vreugde en dankbaarheid. De omslagtekening is best. Mevrouw Verschoor kan goed vertellen; echter: hier is de conceptie even zwak als de titel. Dat de twee jongens zich zo laten afschepen en wegjagen en als dieven wegvluchten, is hoogst onwaarschijnlijk. Maar deze verwikkeling heeft de auteur nodig voor de verdere uitbouw van het verhaal. Er is sprake van gebed en van geloof; de oude grootmoeder wordt op prachtige manier met één enkele uitroep ten voeten uitgetekend. Maar evangelieverkondiging ontbreekt. Dat maakt, dat onze aanbeveling niet anders dan matig kan zijn.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Nel Verschoor-van der Vlis

Een dag vol spanning, druk 2, 61 blz.
prijs f 0,95; gebonden; jongensboek, leeftijd ± 8-11 jaar.
Inhoud: Twee jongens moeten naar een hotel, waar een zuster van een der jongens werkt, schorten wegbrengen. Ze moeten langs de zee en kunnen de verleiding niet weerstaan om in zee te gaan. Het wordt noodweer en een wenvelstorm veegt het strand leeg, ook de koffer met de kleren is verdwenen, met hun eigen kleren. Daar staan de jongens. Na heel wat belevenissen en angstige ogenblikken komt alles toch terecht. Alles is op een politiepost bezorgd. De jongens worden na lang zoeken ook. weer gevonden.
Conclusie: Een spannend boekje, met een levendig beschreven verhaal. De godsdienstige inslag is niet zo groot. Wel wordt gewezen op de bewaring des Heeren en op de noodzaak van dankbaarheid. Toch niet onaardig.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1952

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Een dag vol spanning, druk 3, 62 blz.
prijs f 1,-; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Twee vrienden moeten schorten brengen aan een meisje, dat werkt in een hotel aan zee. Onderweg gaan ze de zee in en worden overvallen door een wervelwind. Zonder kleren zoeken ze schuilplaats in badstoelen. Een speurhond vindt ze, Strekking: Ongehoorzaamheid wordt gestraft, maar als je in angst zit kun je zo dicht bij God wezen.
Conclusie: goed jongensboek ± 12 jaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Een dag vol spanning, druk 4, 60 blz.
prijs gebonden f 3,95; jongensboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Joop en Teun zijn vrienden. Op een middag moet Teun een koffertje met kleren bij zijn zus brengen, die in een hotel werkt. Joop gaat met hem mee. Onderweg gaan ze stiekum zwemmen in zee. Dan worden ze overvallen door een wervelwind en zijn hun kleren en het koffertje zoek. Na enkele spannende uren komt alles gelukkig toch weer goed.
Conclusie: Een prachtig jongensboek, inderdaad vol spanning. Ook met een goede bijbelse strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1977

Open Boekbeoordeling.