Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJoh. Elzen

Driebeek, druk 1, 48 blz.
Prijs f 0,50; slappe omslag; geïll.; jongensboek.
Inhoud: Adri gaat logeren bij van der Laan in Driebeek, een plaatsje vlak bij de Duitse grens, waar nogal gesmokkeld wordt. Op een wandeling in het bos verdwaalt hij, valt uit een boom en wordt met een hersenschudding binnengedragen in het huisje van Dries... een smokkelaar. Op een nacht komt Dries aangeschoten in huis, achtervolgd door de douane. Adri kent de douane, zorgt er voor dat Dries niet in de gevangenis komt en als knecht werk krijgt bij boer van der Laan.
Conclusie: Een aardig jongensboek. Gelukkig geen dramatische en sentimentele bekering, terwijl toch duidelijk de zonde en Gods vergevende genade naar voren komt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
Joh. Elzen

Driebeek, druk 1, 48 blz.
G.K.O. 10 t.d.t. Adri mag de vacantie doorbrengen bij v.d. Laan, een boer die dicht bij de Duitse grens woont. Op z'n reis er heen ziet hij een paar smokkelaars in de trein, waarvan één, Dries, in Driebeek, het dorp van v.d. Laan, woont. Dries is vroeger bij v.d. Laan geweest, maar is in de oorlog smokkelaar geworden. Hij heeft hiervoor al eens „gezeten". Bij v.d. Laan is ook een kennis, Hendrik, in de kost. Als Adri op een Zaterdagmorgen alleen het bos intrekt, kan hij de weg terug niet weervinden. Hij klimt in een boom, valt er uit, en blijft bewusteloos liggen. Hij wordt door de moeder van Dries gevonden, en komt bij haar in huis. Een paar dagen later gaat Dries weer smokkelen, maar wordt door Hendrik aangeschoten. Op voorspraak van Adri wordt Dries niet verder vervolgd. Hij geeft het smokkelen er aan en wordt weer knecht bij v.d. Laan. Zonder twijfel zit er in dit verhaal iets, dat de jongens door avontuurlijkheid boeien zal. 't Is vlot geschreven. Er zijn ook paedagogisch goede elementen in. Maar het godsdienstig element is uitermate slap. Dries' moeder, die hoopt op zijn bekering en daarom met Adri bidt, vertegenwoordigt het Christelijk element in het boekje. Dat is alles. De gebedsverhoring in de goede afloop hoort dan daarbij. Slotconclusie is de matigste aanbeveling, die er nog mee dóór kan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

Joh. Elzen

Driebeek, druk 2, 48 blz.
f 0,60; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Adri mag logeren op een boerderij in Driebeek dicht bij de Duitse grens. Daar komt hij een smokkelaar op het spoor. Hij krijgt echter een ongeluk in het bos en wordt liefderijk opgenomen in het huisje van de moeder van Dries de smokkelaar. Deze heeft veel verdriet van haar zoon. Dries wordt gesnapt, maar loopt zijn straf mis door Adrie die er ook voor zorgt, dat Dries aangenomen wordt als knecht op de boerderij. Strekking: God verhoort het gebed van een moeder voor haar zoon, die op, 't verkeerde pad is.
Conclusie: Boeiend, goede strekking. Leeftijd 10-12 jaar.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.