Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Berend Jager

Eddo, het hermelijntje, druk 1, 78 blz.
prijs gecartonneerd f 1,80; jongens- en meisjesboek, 9 jaar en ouder.
Inhoud: Een jong hermelijntje komt op de boerderij, waar het verzorgd wordt door Kees, die dit hermelijntje met gebroken pootjes in het bos gevonden heeft. Het hermelijntje wordt Eddo genoemd. Eddo gaat steeds met Kees mee. Als Kees salamanders gaat vangen, dan valt hij in het water. Eddo gaat naar de boerderij en weet de knecht mee te krijgen naar de plaats waar Kees in het water ligt. Kees wordt zo van de verdrinkingsdood gered. Als het voorjaar is gaat het hermelijntje weg, op zoek naar een vrouwtje. En Eddo komt niet meer terug. Strekking: Opvoedkundig, zorg voor de beesten. De beesten zo trouw en zorgzaam voor de mens.
Conclusie: Wel een aardig leesboek, maar het is niet van godsdienstige aard. Als cadeau op de zondagsschool is het dan ook niet geschikt. Het is te neutraal.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1966

Open Boekbeoordeling.
Berend Jager

Eddo, het hermelijntje, druk 1, 78 blz.
Eddo het hermelijntje door Berend Jager. Het jonge hermelijntje dat gewond in handen van Kees komt, wordt op de boerderij verzorgd en tam gemaakt. Het diertje is zich aan Kees gaan hechten, zodat het niet meer wegloopt. Maar op zekere dag lokt de vrijheid toch zo sterk, dat Eddo er niet langer weerstand aan bieden kan. Het leven van het hermelijntje is bijzonder helder en warm-voelend beschreven. Tiny van Asselt zorgde voor sfeervolle illustraties. (geb. f 3,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.

Berend Jager

Eddo, het hermelijntje, druk 2, 78 blz.
prijs f 2,10 gebonden, geillustreerd; jongensboek, leeftijd 8-10 jaar.
Inhoud: Een jong hermelijntje gaat te vroeg alleen op jacht. Na enkele belevenissen valt het uit een boom en breekt beide voorpoten. Kees gaat met z'n hond een laatste wandeling maken; de hond moet weg, omdat hij de mensen lastig valt. De hond ontdekt het hermelijntje en Kees neemt het mee. De pootjes worden gespalkt, het diertje geneest en Kees mag het houden. Maar... de kippen. Kees leert het met groot geduld van de kippen af te blijven. Kees en Eddo worden dikke vrienden. Tenslotte volgt het diertje de stem der natuur en verdwijnt. Geen bepaald Kerstboekje.
Conclusie: Spannend geschreven jongensboek. Uitstekend geschikt om het leven der dieren te leren en om de liefde tot de dieren aan te kweken. Alleen volkomen neutraal: de naam van de Schepper komt er niet in voor... Een opmerking: de redding van Kees door het hermelijntje lijkt me onwaarschijnlijk, ál te fantastisch.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1970

Open Boekbeoordeling.