Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P. Noordmans

Duco, druk 1, 45 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Dit boekje vertelt ons van Duco, die voor het eerst naar school gaat; van Duco's juffrouw, die zoo aardig is en zoo mooi vertellen kan. Maar nu gaat er op school iets bijzonders gebeuren. Ze mogen op de kiek. Dat vindt Duco erg mooi. Hij wil graag een kiek hebben en ook zelf kieken maken. Dat doet hij door middel van een stoof. Duco koopt ook een kiek, maar op weg naar huis valt hij en verliest zijn kiek. Duco's vader brengt hem thuis. Hij moet een dag thuis blijven van school, maar blij en gelukkig stapt hij den volgenden dag weer naar school. Algemeene op- of aanmerkingen: Een echt kinderlijk boekje, dat de kleintjes graag zullen lezen. Op blz. 13 staat dat Jozef koning werd. Bedoeld wordt natuurlijk onderkoning.
Conclusie: warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1934

Open Boekbeoordeling.
P. Noordmans

Duco, druk 1, 45 blz.
G. K. 0. 3 z. p. 7 t. d. t. 25 cent, gec. 35 cent. Duco is een jongen uit de eerste klas van een Christelijke School. De juffrouw houdt veel van Duco en hij van de juf. De leerlingen worden gefotografeerd en Duco mag ook een kiek koopen. Op weg naar huis valt hij over een steen en blijft bewusteloos liggen. Zijn kiek waait weg. Zijn vader, de bovenmeester, draagt hem naar huis en hij komt weer bij. Jet, Duco's zusje, geeft hem haar kiek. Na eenige dagen kan Duco weer naar school. De titel van dit boekje voor de allerkleinsten zegt niets. Maar de inhoud spreekt. Kinderlijk is die, tot in het kinderachtige toe (blz. 37, 43). Heel aardig is het tooneeltje van blz. 23, waar Duco den fotograaf imiteert. Een sympathiek trekje is, dat het geven Jet blij maakt. (33). Al is het verhaal heel prettig verteld, toch is het danig gerekt. De passage over het gebed op blz. 36 toont weer eens het oude euvel. Als er gezegd wordt van Duco's bidden: "dat hoort zoo", is dat ons te slap. Trouwens, heel de evangelisatie-gedachte ontbreekt ten eenenmale, al geven we toe, dat de sfeer een Christelijke sfeer is en het millieu een Christelijk millieu. De plaatjes zijn uitstekend. Er is ten opzichte van de lectuur voor de kleinsten stellig achterstand in te halen. Ook uit "Duco" blijkt, dat er al veel gewonnen is. Maar er ontbreekt ook nog veel. Wel aanbevolen, maar op hoop van beter.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1934

P. Noordmans

Duco, druk 3, 32 blz.
G.K.O. 3 z.p. 7 t.d.t. Duco is een jongen uit de eerste klas van een Christelijke School. De juffrouw houdt veel van Duco en hij van de juf. De leerlingen worden gefotografeerd en Duco mag ook een kiek koopen. Op weg naar huis valt hij over een steen en blijft bewusteloos liggen. Zijn kiek waait weg. Jet, Duco's zusje, geeft hem haar kiek. Na eenige dagen kan Duco weer naar school. De titel van dit boekje voor de allerkleinsten zegt niets. Maar de inhoud spreekt. Een sympathiek trekje is, dat het geven Jet blij maakt. Al is het verhaal heel prettig verteld, toch is het danig gerekt. Heel de evangelisatie-gedachte ontbreekt ten eenenmale, al geven we toe, dat de sfeer een Christelijke sfeer is en het milieu een Christelijk milieu. De plaatjes zijn uitstekend. Wel aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1941