Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Wim Wijnands

De wedstrijd, druk 1, 53 blz.
7 t.d.t., G.K.C.B., J. 9-11 j. Henk van den Berg doet met twee van zijn vriendjes op Koninginnedag aan een zeepkisten-race mee. Dagen van te voren zijn zij bezig om een goed bestuurbaar wagentje te maken op wielen van een oude kinderwagen. Op de dag van het feest winnen zij het van Bart, een jongen uit hun klas. Maar Henk heeft op 't laatste moment een steen voor het wagentje van Bart gegooid, anders had die het gewonnen. 's Nachts krijgt Henk berouw, bekent zijn schuld aan vader en moeder. 's Anderendaags erkent hij voor de klas zijn verkeerde daad en geeft de gewonnen voetbal aan Bart. Daar Henk een gelovig opgevoede jongen is, gaat het berouw niet zonder gebed, waardoor hij zich opgelucht voelt. Het verhaal is zuiver christelijk geschreven. De doop van de zeepkist ontmoet bij een der recensenten bezwaar. Hij vindt dit gedeelte profaan. Intussen zegt de meerderheid van de commissie : Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

Wim Wijnands

De wedstrijd, druk 1, 53 blz.
prijs gecartonneerd f 0,90; jongensboek.
Inhoud: Op Koninginnedag wordt o.m. een zeepkistenrace gehouden, waaraan ook deelnemen Henk, Kees en Jaap. Deze vrienden hebben zelf de kist gemaakt. Ze behalen de le prijs, maar door een gemene streek van Jaap. Dat zit Henk toch verre van lekker. Hij komt tot een eerlijke schuldbelijdenis tegenover God en mensen. Strekking: Een op een oneerlijke manier verkregen iets kan het geweten danig kwellen. Gelukkig wanneer men dan tot een eerlijke schuldbelijdenis komt, zoals bij Henk het geval was. Concusie: Een goed boekje, vlot geschreven. Opvoedkundig.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Wim Wijnands

De wedstrijd, druk 1, 53 blz.
Voor ietwat gevorderden rond de acht tot ongeveer elfjarigen
Op koninginnedag wordt er in het dorpje, waar Henk en zijn vrienden wonen, een zeepkistenrace georganiseerd, en natuurlijk zijn zij ook van de partij met hun kist, zelfgemaakt van een oude kinderwagen. Als ze uiteindelijk De wedstrijd winnen, weet alleen Henk dat niet zij de eigenlijke winnaars zijn, maar hun klasgenoot Bart. Toch komt alles nog goed, maar Henk heeft het die dag niet gemakkelijk. Een eenvoudig verhaal van Wim Wijnands met een goede, christelijke strekking. (geb. f 0,90)


IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.