Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Sibe van Aangium

De vrijbuiter, druk 1, 205 blz.
Prijs f 2,90; gebonden; geïllustreerd; jongens- en meisjesboek. Strekking: Dit boek is het vervolg op Hotse Hiddes. Op boeiende wijze wordt de actie der Geuzen in de vrijheidsstrijd beschreven. In deze vrijheidsstrijd helpt God en moeten we alle dingen volgens Gods Woord verrichten.
Conclusie: Verschillende fouten (taalfouten) zijn het zeer verdienstelijke boek binnengeslopen, wat jammer is.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
Sibe van Aangium

De vrijbuiter, druk 2, 205 blz.
prijs gecartonneerd f 3,25; jongensboek.
Inhoud: Hotse Hiddes (bekend uit 't eerste boek van de trilogie, waartoe dit boek behoort) krijgt een nieuw, eigen schip. Daar doet hij de Spanjaarden afbreuk mee zoveel hij kan: In die strijd zoekt hij rechtvaardig en eerlijk te handelen als vrucht van genade. Strekking: De duistere macht van de Roomse kerk was zeer groot en gemeen. Het ligt in de mens van nature om met gelijke munt te betalen, maar Gods genade verandert de mens tot een strijder in 's Heeren kracht en in gehoorzaamheid aan Gods gebod.
Conclusie: Een uitgesproken prachtig en goed boek voor onze jongens. 't Is wel nodig, dat ook het eerste boek van de trilogie bekend is: dan kan 't nog meer gewaardeerd worden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Sibe van Aangium

De vrijbuiter, druk 2, 205 blz.
Vervolgens nemen we drie delen van de Hotse Hiddes-serie voor ons, geschreven door Sibe van Aangium: Hotse Hiddes (4e druk), De vrijbuiter (2e druk) en De watergeus (2e druk). Het zijn historische verhalen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Hotse Hiddes is een Friese vrijbuiter, die in het jaar 1567 zijn strijd tegen "monniken en papen" begint. Vooral in "De watergeus" wordt de schijn gewekt van historische betrouwbaarheid door een uitvoerig apparaat van historische aantekeningen. In feite zijn deze boeken hoogst onwelkome uitingen van venijnig antipapisme: oude fabeltjes aangaande inquisitie ("de H. Inquisitie") en Jezuïeten (reeds in 1570 in Friesland!), door geen weldenkend protestant nog geloofd, spot met Eucharistie, H. Maagd, kortom met alles wat de katholiek heilig is, wordt hier nog eens in ongelofelijk sterke avonturen ingelast en als vaderlandse geschiedenis opgediend. Voor de katholieke jeugd volkomen ongeschikt en voor iedere jeugdgroep als minderwaardig in historisch, psychologisch en pedagogisch opzicht af te wijzen. (p. dl. geb. f 3,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1955-56

Open IDIL-Gids.